09.09.2019, kello 11.25

Käynnistyy ensi vuonna

Kivihiilivoimaloiden alasajo Saksassa

Saksa aloittaa kivihiilivoimaloidensa sulkemisen vuonna 2020, uutisoi Reuters käsiinsä saaman lakiluonnoksen pohjalta. Toimi on osa maan suunnitelmaa irtautua hiilestä vuoteen 2038 mennessä, minkä arvioidaan maksavan 40 miljardia euroa.

Saksan hallitus aikoo ilmoittaa syyskuun 20. päivänä mittavista ilmastotoimista, joista yksi on hiilen alasajo. Sen ensiaskeleita on 12 kivihiilivoimalan sulkeminen vuoteen 2022 mennessä, minkä jälkeen toimintaan jää vielä noin 30 kivihiililaitosta. Liittovaltion ympäristöviraston mukaan tällä joko kokonaan tai osittain kivihiilellä toimivia voimalaitoksia on 45.

Liittohallitus tähtää myös sopimukseen energiantuottajien kanssa siitä, millä aikataululla ja millaisilla korvauksilla ruskohiilivoimalaitokset voidaan sulkea. Ensi vuodesta lähtien hallitus aikoo päättää joka vuosi, kuinka monta gigawattia ruskohiilellä tuotettua sähkötehoa putoaa verkosta ja pyytää yrityksiä toimittamaan korvausarvionsa.

Reutersin mukaan hallitusarviot ruskohiilivoimaloiden alasajojen kustannuksista olisivat selvästi vähemmän kuin miljardia euroa. On yhä epäselvää, aikooko Angela Merkelin johtama koalitiohallitus rahoittaa mittavat ilmastotoimet ilman uusia lainoja.

Ilmastopaketin arvellaan sisältävän myös hiilidioksidipäästöjä koskevan hinnoittelumekanismin sekä siihen liittyvän pehmennyksen, jolla matalatuloisille perheille korvataan toimista aiheutuvia kustannuksia.

Ilmastopakettia on kyhännyt kokoon hallituksen niin kutsuttu ilmastokabinetti, johon Merkelin lisäksi kuuluvat valtiovarainministeri Olaf Scholz, ympäristöministeri Svenja Schulze ja talousministeri Peter Altmaier.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Flickr

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit