14.06.2017, kello 11.09

Kodinkoneiden energiamerkinnät yksinkertaistuvat

Euroopan parlamentti on hyväksynyt aiempaa selkeämmät energiamerkinnät. Ne helpottavat kuluttajia valitsemaan energiatehokkaampia sähkölaitteita ja siten vähentämään energiankulutusta. Uudet A-G-asteikon energiamerkinnät hyväksyttiin selvin äänin: 535 puolesta, 46 vastaan ja 79 tyhjää.

Uudistus tuo energiatehokkuusasteikon nykyisille ja uusille kodinkoneille sekä antaa kätevää ja selkeää informaatiota kuluttajille. Uudet merkinnät otetaan käyttöön aikaisintaan vuoden 2019 lopussa.

Uusien merkintöjen myötä kuluttajien pitäisi pystyä nykyistä helpommin valitsemaan tehokkaampia sähkölaitteita, joilla pienentää energiankulutusta ja sähkölaskuja. Tämän uskotaan myös kannustavan valmistajia kehittämään aiempaa energiatehokkaampia laitteita.

Uudet merkinnät korvaavat A+/A++/jne.-merkinnät aikaisintaan vuoden 2019 lopussa. Jotta energiamerkinnät pysyvät energiatehokkaiden laitteiden kehityksen tasolla, jatkossa laitteet luokitellaan uudelleen, mikäli 30 prosenttia myydyistä tuotteista kuuluu tehokkuusluokkaan A tai mikäli 50 prosenttia tuotteista kuuluu luokkaan A ja B.

Merkintöjen on näyttävä laitteissa, ja sen lisäksi tiedot energiatehokkuudesta on oltava saatavilla internetissä. Myyjän on ilmoitettava kuluttajalle, mikäli energiatehokkuus muuttuu. Mainoksissa ja teknisessä myynninedistämismateriaalissa on ilmoitettava ainakin tuotteen energialuokka ja laitteessa käytössä oleva energiatehokkuusluokkien asteikko.

EFDD-ryhmän meppi, italialainen Dario Tamburrano totesi uudistuksesta, että kansalaiset ovat pääroolissa muutoksessa. He saavat selkeän, järkevän digitaalisen tietojärjestelmän helpottamaan elämää. ”Älykkäät” laitteet ovat energiatehokkuuskehityksen tulevaisuus, ja ne mittaavat energian kulutuksemme määrää ja ajankohtaa.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit