10.11.2014, kello 13.43

Kokoomuksen opiskelijaliitto reivasi ydinvoimakantaansa

Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta vaatii, että nykymuotoisille kolmannen sukupolven ydinvoimalaitoksille ei enää myönnetä lisälupia. Tuhatkunta perustelee vaatimustaan sillä, että ydinvoimalat ovat pitkäkestoisia hankkeita, joiden elinkaari rakentamispäätöksestä viimeisenkin reaktorinosan purkuun ja kierrätykseen vie miltei vuosisadan.

Nykymuotoinen kolmannen sukupolven ydinvoimala ei automaattisesti ole enää rahantekokone, mistä Fennovoiman rahoitusvaikeudet ovat osoituksena, opiskelijaliitto kirjoittaa tiedotteessaan.

– Fennovoiman suurimpana yksittäisenä omistajana onkin tällä hetkellä Venäjän valtion Rosatom, jonka tärkeimpänä motiivina rahoittaa hanketta lienee saada referenssireaktori länsimaahan, jotta sen olisi tulevaisuudessa helpompi myydä vastaavia reaktoreita, Tuhatkunnan puheenjohaja Daniel Lahti sanoo.

Tuhatkunta katsoo myös, että nykymuotoisella ydinvoimalla on kipupisteensä, kuten uraanin louhinta ja jätteen loppusijoitus. Se ei kuitenkaan halua sulkea ovea tulevaisuuden, eli neljännen sukupolven ydinreaktoreilta, jotka kuluttavat vähemmän polttoainetta ja tuottavat myös vähemmän radioaktiivista jätettä. Arvioiden mukaan ensimmäisiä kaupallisia sovelluksia voidaan odottaa 2030-luvulla.

– Haluamme, että Suomessa katsottaisiin aidosti tulevaisuuteen ja uskommekin, että ydinvoiman kehittäminen ja neljännen sukupolven ydinreaktorit ovat seuraava askel puhuttaessa lisäydinvoimasta ja energiaetiikasta, Lahti korostaa.

Tuhatkunnan puheenjohtaja Daniel Lahti

Panostukset uusiutuviin energialähteisiin ja älykkäisiin sähköverkkoihin

Tuhatkunta katsoo, että nykytilanteessa yhteiskunnan kokonaisedun mukaista ei ole sitoa enempää niukkoja investointipanoksia kiinni uraaniin. Sen sijaan investoinnit ja tutkimuspanostukset tulisi suunnata energiatehokkuuden parantamiseen, uusiutuviin energialähteisiin sekä älykkäisiin sähköverkkoihin.

Tällä hetkellä elämme energiatekniikan suuren murroksen aattoa. Puhtaat uusiutuvat energialähteet ja älykäs sähköverkko tekevät vahvasti tuloaan. Esimerkiksi aurinkoenergian kustannus tuotettua energiayksikköä kohden on voimakkaasti laskeva. Näköpiirissämme on hetki, jolloin aurinkoenergialla tuotettu sähkö on öljyllä tai hiilellä tuotettua edullisempaa.

– Näillä panostuksilla torjumme ilmastonmuutosta, saamme paremman energiajärjestelmän sekä luomme uuden vientialan, kokoomusopiskelijaliitto toteaa tiedotteessaan.

Kuvat: Scanstockphoto ja Daniel Lahti

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Reivaaminen on purjepinta-alan pienentämistä

Reivaamista käytetään sanana väärin, jos sillä yritetään kertoa, että kurssi eli kulkusuunta on muuttunut. Reivaaminen on purjepinta-alan pienentämistä vastattaessa kovenevaan tulee. Eli jos reivaa kantaansa, tarkoittaa se, että kanta (esim. rakennettava 3 ydinvoimayksikköä) pienenee (rakennetaan kaksi / yksi), mutta ei muuta. Sitäkö tällä kirjoituksella ja otsikolla tarkoitettiin, tuskin.

- ti marrask. 11 14:06:48 2014