22.09.2016, kello 14.51

Ilmastosopimuksen ratifioinnin astinlaudaksi

Komissio kiristämässä energiatehokkuustavoitetta

Euroopan komissio aikoo kiristää unionin energiatehokkuustavoitetta vuodelle 2030. Vuodatetun direktiiviluonnoksen mukaan EU-tason sitovaksi tavoitteeksi tulisi 30 prosenttia aiemman sovitun 27 prosentin sijaan.

Uusi tavoite vaatii vielä kaikkien komissaarien hyväksynnän, mutta nimeämättömien EU-lähteiden mukaan sillä on vankka kannatus komissiossa. Tavoite julkistettaneen ensi kuussa siinä yhteydessä, kun komissio esittelee vuoden 2030 energia- ja ilmastotavoitteiden täytäntöönpanoa.

Kaksi vuotta sitten ilmasto- ja energiapaketin 2030 yhteydessä Eurooppa-neuvosto päätti tavoitteeksi 27 prosenttia. Sen jälkeen poliittinen paine tavoitteen tiukentamiselle on lisääntynyt, kun energiariippuvuus Venäjästä on vähentynyt ja työllisyys rakentamisessa ja lämpöeristyksessä on kasvanut.

Britannian päätös erota EU:sta on lisäksi vauhdittanut EU-pomojen halua edistää politiikkaansa sosiaalisilla hyötynäkökohdilla.

Energia- ja ilmastokomissaari Miguel Arias Cañete on sanonut, että jokainen yhden prosentin parannus energiatehokkuudessa voisi nostaa 7 miljoonaa ihmistä energiaköyhyydestä, koska heidän paremmin eristetty asuntonsa merkitsisi alhaisempia energialaskuja.

Uusi 30 prosentin tavoite on hyvin rinnastettavissa nykyiseen vuotta 2020 koskevaan 20 prosentin tavoitteeseen. Se ei alun perin ollut sitova, eikä sen saavuttaminen näyttänyt aluksi kovin uskottavalta, kunnes vuonna 2012 säädetty laki käänsi kehityksen.

Komissio haluaa käyttää uutta tavoitetta astinlautana kohti Pariisin ilmastosopimuksen täytäntöönpanoa, varsinkin kun Yhdysvallat ja Kiina ovat tässä suhteessa jo lyöneet EU:n ratifioimalla sopimuksen.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit