08.10.2015, kello 14.16

ET toimitti komissiolle näkemyksensä sähkömarkkinoiden kehittämisestä

Komission pantava tukimekanismit kuriin

Komission ei pidä antaa periksi ja pudottaa kintaitaan maahan yhteisten energiamarkkinoiden toiminnan kehittämisessä, Energiateollisuus ry:n johtaja Pekka Salomaa kuvaa komissiolle toimitettujen ET:n viestien pääsisältöä. Yksittäiset jäsenvaltiot eivät saa tehdä omia ”paikka paikan päälle” tai ”tuki tuen päälle” –virityksiään,

Salomaan mukaan huoli asiakkaiden kukkaron ja sähkömarkkinoiden toiminnan kannalta kasvaa, kun useat maat haluavat lisätä sähköntuotannon sääntelyä laajoilla kapasiteettimekanismeilla, joilla tuettaisiin oman maan rajojen sisäpuolella olevaa, tyypillisesti fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa tuotantoa.

Tarve tällaisiin mekanismeihin on tullut, kun tuettu uusiutuva energia on ajoittain painanut sähkön markkinahintaa hyvin alas ja samaan aikaan monessa maassa rajoitetaan sähkön hintojen nousua pimeinä ja tuulettomina aikoina - tai ainakin hintojen näkymistä asiakkaille.

– On luonnollista, että ajoittain sähkön hinnat voivat vaihdella voimakkaastikin. Mutta luonteva vastaus vaihteluun on, että asiakkaat voivat osallistua sähkömarkkinoiden hinnanmuodostukseen, isoimmat suoraan ja pienemmät vaikkapa sähkönmyyjänsä kautta.

Selvät säännöt ja avoimuus markkinoiden perustaksi

Pohjoismaiset sähkömarkkinat antavat Salomaan mielestä paremmat edellytykset asiakkaiden aktiivisuudelle kuin vaikkapa markkinat Keski-Euroopassa. Täällä Pohjolassa markkinoiden pelisäännöt ovat avoimemmat, ja oikeudenmukaisen hinnoittelun mahdollistavat etäluettavat mittarit laajemmin käytössä. Suomessa niitä hyödynnetään enemmän kuin missään muualla.

Salomaa pitää hyvänä, että komissio kyselee laajasti ja yksityiskohtaisesti sähkömarkkinoiden kehittämisestä sidostahoilta. On tärkeää saada selvät säännöt ja paljon avoimuutta.

Konsultaatio pohjustaa lähinnä vuoden 2016 aikana tapahtuvaa uusien lainsäädännön uudistusehdotusten valmistelua. Energiateollisuus ry osallistui konsultaatioon jättämällä vastauksensa keskiviikkona 7.10.


Kuva: Pekka Salomaa 

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit