07.10.2019, kello 11.37

Saksan hiili-exit

Korvauksia tulossa odotuksia vähemmän

Saksan hallitus on varannut vähemmän rahaa hiilivoimalaitosten sulkemisiin kuin niitä omistavat yhtiöt ovat odottaneet, raportoi uutistoimisto Bloomberg.

Hallituksen sisäpiiritiedon mukaan liittokansleri Angela Merkelin hallitus on korvamerkinnyt miljardi euroa korvauksiin, joilla katetaan viiden gigawatin hiilivoimakapasiteetin purkamisesta vuoteen 2023 mennessä aiheutuvat tulonmenetykset.

Nuo varat ovat vain murto-osa siitä noin 1,2 – 1,5 miljardin euron/ gigawatti korvauksesta, jota RWE ja vastaavat yhtiöt ounastelivat saavansa hyvitykseksi, kun joutuvat alaskirjaamaan investointinsa ennen aikojaan, Bloomberg kirjoittaa.

Kivihiili-exitiä koskeva lakiluonnos viittaa siihen, että talousministeriö suunnittelee huutokauppoja korvaustavaksi, jolla energiayhtiöitä kiirehditään ajamaan alas hiiliyksiköitään mahdollisimman nopeasti. Tällä tiellä edettäisiin kuitenkin korkeintaan vuoteen 2030 asti.

Ruskohiilivoimaloita huutokauppatie ei kuitenkaan koskisi. Niiden omistajien on tarkoitus neuvotella korvauksista voimalakohtaisesti. Hallituksen asettama hiilikomissio on suositellut hiilivoimalaitosten sulkemista viimeistään vuoteen 2038 mennessä. Hallituksen on nyt tehtävä sitä koskevat lakiesitykset, ennen kuin liittoparlamentti sanoo asiasta viimeisen sanansa.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit