18.04.2016, kello 15.28

Sähkönkäyttö kasvoi alkuvuonna 6 prosenttia

Kotitalouskulutus kasvussa

Sähkönkäyttö on kasvanut tämän vuoden kaikkina kuukausina. Erityisesti palvelusektori ja kotitaloudet ovat käyttäneet aikaisempaa enemmän sähköä.

Sähkönkäyttö ei ole aikoihin kasvanut Suomessa. Tänä vuonna sähkönkäyttö on kuitenkin kasvanut kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Suomi käytti sähköä vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 24795 gigawattituntia. Tämä on 5,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana.

Tammikuun 10,3 prosentin reipasta kulutuksen kasvua selittää poikkeuksellisen kylmä talvi. Helmikuu ja maaliskuu sen sijaan olivat normaalia lämpimämpiä. Tästä huolimatta sähkönkäyttö kasvoi helmikuussa 5,9 prosenttia ja maaliskuussa 1,8 prosenttia.

Maaliskuussa suomalaiset käyttivät sähköä 7787 gigawattituntia — 1,8 prosenttia enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Sähkönkäyttö on kasvanut myös maaliskuun loppuun päättyneen 12 kuukauden jaksolla. Jakson aikana sähköä käytettiin 83886 gigawattituntia, mikä on 1,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Metsäteollisuuden taloudellinen tilanne on piristynyt hivenen viime aikoina. Tämä ei kuitenkaan vielä näy sähkönkulutuksessa. Sähkönkulutuksen kasvun syynä on ennen kaikkea palvelusektorin ja kotitalouksien lisääntynyt kulutus. Kotitalouksien sähkökäyttö ei ole kovin suhdanneherkkää. Toisaalta työttömyyden lisääntymien tarkoittaa myös sitä, että ihmiset viettävät enemmän aikaa kotona, jolloin kodin sähkölaitteiden käyttö saattaa kasvaa. Elintavoissa tapahtuvat muutokset selittävät sähkönkulutuksen muutosta yleensä enemmän kuin suhdannemuutokset.

Vesivoiman tuotanto kasvoi eniten

Vesivoimalla tuotettiin maaliskuussa sähköä hieman yli 1400 gigawattituntia. Tämän on kolmetoista prosenttia enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Myös sähkön nettotuonti (=tuonnin ja viennin välinen erotus) kasvoi 1540 gigawattituntiin. Tämä on 7,5 prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 maaliskuussa. Nettotuonnin osuus kuukauden sähkönhankinnasta oli vajaat 20 prosenttia.

Sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksissa sähköä syntyi maaliskuussa 5,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yhteistuotantolaitosten sähkösaalin osuus koko maaliskuun sähkön hankinnasta oli vajaat 29 prosenttia.

Muiden sähköntuotantomuotojen osuus oli lähes samansuuruinen kuin vuoden 2015 maaliskuussa.

Sähkön tuonti painottui Ruotsiin

Maaliskuussa eniten sähköä tuotiin Ruotsista — reilut 1600 gigawattituntia. Tämä on vajaat 300 gigawattituntia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Venäjän tuonti jäi selvästi pienemmäksi: venäläistä sähköä kuukauden aikana tuotiin 477 gigawattituntia. Tämä on noin 50 gigawattituntia vähemmän kuin vuoden 2015 maaliskuussa.

Virosta sähköä ei maaliskuun aikana tuotu. Sen sijaan Suomesta vietiin Viroon enemmän sähköä kuin mitä Venäjältä tuotiin. Vienti Viroon kasvoi 575 gigawattituntiin.

Maaliskuun sähkönkäyttötilasto on ladattavissa täältä.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit