13.01.2021, kello 12.01
Euroopassa kärvistellään
Kova talvisää nostaa sähkönhintoja
Tiukat marginaalit ja järjestelmävaroitukset johtivat vuoden 2021 ensimmäisellä viikolla korkeisiin sähkön markkinahintoihin osassa manner-Eurooppaa ja Britanniaa. Tilanne on jatkunut myös tällä viikolla.
Sähkömarkkina-analyyseja tekevän EnAppSysin mukaan vuoden vaihteessa alkanut kylmä sää sekä tuuli- ja aurinkosähkön tavallista alempi tarjonta ovat olleet sähkön hinnan nousun taustalla. Osaltaan tilanteeseen on vaikuttanut myös konventionaalisen sähköntuotannon hiipuminen.
Lisäksi Brexit-sopimuksen jälkeinen tilanne on tuonut mukanaan sähkökauppajärjestelyjä, jotka ovat johtaneet tiukentuneisiin marginaaleihin Britannian sähkömarkkinalla ja myös Irlannissa, joka on tietysti edelleen osa EU:n sähkön sisämarkkinaa. Hintavaikutukset ovat heijastuneet myös samoilla markkinoilla toimiviin Ranskaan, Belgiaan ja Hollantiin.
Britannian kantaverkko-operaattori National Grid ESO antoi sähkömarginaaleihin liittyvän varoituksen viime viikon keskiviikkona ja torstaina sekä kapasiteettimekanismiin liittyvän automaattisen varoituksen perjantaina.
Myös Ranskan kantaverkko-operaattori RTE varoitti ’sähköpulasta’ torstaiyönä osoittaen viestinsä suoraan loppukuluttajille, joita pyydettiin lykkäämään pyykinpesuaan ja pienentämään lämmitystään. RTE antoi myös ’punaisen varoituksen’ Ranskan sähköverkon kantokyvystä perjantaiaamulle.
Samaan aikaan myös Irlannissa annettiin lukuisia ’ruskeankeltaisia varoituksia’ viikon kuluessa, kun marginaalit saarivaltakunnassa lähenivät minimiään ja kun brittien korkeiden hintojen vuoksi sähköä virtasi merikaapelin kautta Irlannista Englantiin.
Brittimarkkinalla jopa 1 000 punnan MWh-hinta
Alhaiset lämpötilat ja vähentynyt tuulisähkön tuotanto johti siihen, että korkean sähkön kysynnän aikana oli pulaa saatavilla olevasta tuotannosta. Ranskassa tällainen tilanne osuu aamuun, kun taas Britanniassa ja Irlannissa se koetaan iltaisin.
Tällaisina ajankohtina kalliimpaa sähköntuotantoa otetaan käyttöön. Sähkömarkkinoilla kauppaa käydään monien osapuolten kesken, ja kalliin tuotannon tilanteissa hinnat tuppaavat kohoamaan ennätyslukemiin.
Brittimarkkinalla huippuhinta nähtiin keskiviikkona, kun vuorokausimarkkinalla (day-ahead) megawattitunnista (MWh) sai pulittaa yli 1 000 puntaa eli noin 1 100 euroa. Ja sitä seurasi vielä epätasapainohinnan kohoaminen 4 000 puntaan perjantai-iltana.
Näin korkeat hinnat johtuivat viime kädessä siitä, että oltiin viimeisten voimalaitosten varassa, jotta järjestelmä saatiin tasapainoon. Ja siitä pulasta sitten aiheutui kunnon lisälasku. Tällaiset äärihinnat ovat kuitenkin hyvin harvinaisia; viimeksi systeemihinta saavutti tällaisen tason vuonna 2001.
Ranskan markkinalla tilanteeseen on vaikuttanut ydinvoimalaitosten myöhästyneet huoltotoimenpiteet, ja myöhästymiset ovat johtuneet taas koronapandemiasta. Vaikka sähkön hinnat eivät ole nousseet niin paljon kuin edeltävinä vuosina, jolloin maan ydinvoimaloissa oli viljalti ongelmia, on huoltotoimien viivästyminen heijastunut markkinoille tuntuvasti paitsi Ranskassa myös sen naapurimaissa.
Brexit heiluttaa hintoja aiempaa enemmän
Myös Brexit on vaikuttanut sähkömarkkinoihin, kun sen myötä uudet kaupankäyntijärjestelyt EU:n ja Britannian välillä tulivat voimaan vuodenvaihteessa. Sähkön hinnasta on sen myötä tullut alttiimpi heilahteluille – ja enemmän ylöspäin kuin alaspäin.
Markkinaosapuolten on pitänyt sopeutua maiden välisiä sähkön siirtoyhteyksiä koskeviin uusiin täsmällisiin kauppajärjestelyihin, mikä on heijastunut hintakäyttäytymiseen. Brexittömässä markkinatilanteessa Britannian ja Irlannin välisiä siirtoyhteyksiä voitiin hyödyntää joustavammin.
Britnedin kaapelivika, ydinsähkön madaltunut tuotanto sekä omistusjärjestelyt Severn Power- ja Sutton Bridge-energiayhtiöissä ovat johtaneet kapasiteettivajeeseen, mikä on kallistanut sähkön hintoja Britanniassa juuri samaan aikaan, kun markkina oli totuttautumassa siirtoyhteyksiä koskeviin uusiin järjestelyihin.
EnAppSysin johtaja Phil Hewitt sanoo, että järjestelmäpaineista aiheutuvat korkeat hinnat ovat hyvä asia, kunhan ne rohkaisevat rakentamaan uutta tuotantoa ja kehittämään uusia innovaatioita sähköjärjestelmän vähähiilistämiseksi.
- Tulevissa sähkön hinnoissa nähdään äärimmäisyyksiä – joko superkorkeita hintoja kuten nyt tai superalhaisia hintoja, kun uusiutuvat tuottavat maksimiteholla. Se rohkaissee markkinaratkaisuihin, joilla lievennetään tuotannon ja kysynnän välistä ajoittaista ristiriitaa, Hewitt lisää.
Lähde: PEI
Teksti: Jukka Kortelainen/ Pääkuva: iStock
Kommentit