26.01.2017, kello 15.32

Kotitaloudet valmiita kysyntäjoustojärjestelmien käyttöön

Kulutuksen säätö kiinnostaa

Sähköyhtiön toteuttama kotitalouden sähkönkäytön ohjaaminen kiinnostaa suomalaisia – hieman yli puolet on valmis kysyntäjoustojärjestelyyn. Tämä selviää Enfo Oyj:n teettämästä selvityksestä.

Talvella paukkupakkasten aikaan tapahtuva sähkönkulutuksen säätäminen sopii monille suomalaisille. Enfo Oy:n teettämän tutkimuksen mukaan 54 prosenttia on valmis siihen, että sähköyhtiö toteuttaa kotitalouksissa kulutuksen ohjausta.

Kyselyn perusteella aurinkoenergia kiinnostaa 61 prosenttia vastanneista. Kyselyyn vastanneista vain murto-osa on sitä kokeillut, mutta se koetaan yhdeksi vaihtoehdoksi leikata kulutuspiikkejä. Samalla se on keino tuottaa itse sähköä.

Kovin moni ei ole halukas maksamaan uusiutuvalla energialla tuotetusta sähköstä ylimääräistä hintaa perinteisin menetelmin tuotetun sähkön hintaan verrattuna. Vain kolmasosa vastanneista hyväksyy uusituvan energian kalliimman hinnan.

Ydinvoimalaitoksilla tuotettua sähköä haluaa käyttää vain 20 prosenttia suomalaisista. Suhtautuminen ydinvoimaan vaihtelee kuitenkin maantieteellisesti ja sähköyhtiökohtaisesti. Ydinvoimaan suhtauduttiin myönteisimmin ydinvoiman tuotantoalueilla Loviisassa ja Raumalla. Näillä alueilla ydinvoimaa kannatti 33 prosenttia väestöstä.

Lähes puolet suomalaisista on kiinnostunut energian pientuotannosta esimerkiksi aurinko- tai tuulivoiman avulla. Naisia pientuotantoon motivoi ekologisuus, miehiä energiakustannuksissa säästäminen.

Kyselyn toteutti Enfo Oyj:n toimeksiannosta Kantar TNS. Kyselyyn vastasi yhteensä 2 349 suomalaista sähköä ostavaa kuluttajaa eri puolilta Suomea. Tutkimus toteutettiin loka-joulukuussa 2016.

Kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit