04.04.2017, kello 11.42

Calefa Oy hehkuttaa ET:n teettämää tutkimusta

Lämpöpumpuilla yli 10 % kaukolämmöstä?

Energiateollisuuden Valor Partners Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan lämpöpumpuilla voitaisiin tuottaa 9-13 prosenttia kaukolämmöstä nykyisen 2 prosentin sijaan. Projektiyritys Calefa kehottaakin tässä mielessä kaukolämpöpaikkakuntia pohtimaan mahdollisuutta hukkalämpöjen hyödyntämiseen.

Calefan mukaan Energiateollisuus ry on viime vuodet kiitettävästi tuonut esille kaksisuuntaista lämpökauppaa ja asiakkaan kanssa käytävää dialogia strategiassaan ja tapahtumissaan. Hukkalämpöjen hyödyntämiseen lämpöpumput sopivat poikkeuksellisen hyvin ja säästävät rahaa, energiaa ja ympäristöä, yrityksestä todetaan.

”Energistä vaalimainontaa”

Calefalla on tietysti oma lehmä ojassa, sillä se on toteuttanut Nivos Oy:lle lämmön hyötykäyttöratkaisun, jolla Yandexin datakeskuksen hukkalämmöstä tehdään Mäntsälään kaukolämpöä. Nivos voitti ratkaisulla ”Vuoden Ilmastoteko 2016” -palkinnon.

- Suomen lämmöntuotanto nojaa hyvin vahvasti kattilatekniikkaan eli eri polttoaineiden polttamiseen. Vaikka kaukolämmön tuottaminen bioenergialla on laskennallisesti hiilineutraalein tapa tuottaa energiaa, se ei välttämättä ole energiatehokkain tapa, Calefa viestittää.

- Hukkalämpö kannattaisi aina hyödyntää ensisijaisesti ja sitten vasta loppu energiasta tuottaa esimerkiksi bioenergialla. Puulle kuitenkin löytyy käyttöä ja ostaja muualtakin.

Projektiyhtiön mielestä lämmön uusiokäyttö on järkevin tapa tuottaa lämpöä ja enemmin tai myöhemmin se on sitä myös lainsäätäjän silmissä. Calefa viittaa tässä EU:n talvipakettiin, joka sisälsi muun muassa kohdan kaukolämpöverkkojen avaamisesta kilpailulle.

- Varsinkin kuntaomisteisissa energiayhtiöissä pitäisi painaa se seikka, että hukkalämmön hyödyntämisellä tuotetaan asiakkaalle lisäarvoa. Teollisuus sitoutuu paremmin paikkakunnalle, kun energialaitos tuottaa sille ja itselleen aitoa lisäarvoa, yhtiö summaa.

Kuva: Calefa

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit