31.08.2017, kello 15.34

Vesivoimalaitosten kunnossapitoon uusia keinoja

Lennokit ja vedenalaiset kamerat

Vedenalaisia kameroita ja lennokkeja käytetään Kemijoki Oy:n omistamien vesivoimalaitosten kunnossapitotöissä. Laitteiden avulla kartoitetaan eroosion ja kulumisen vaikutuksia.

Jää- ja vesitilanteen kehittymistä voidaan tarkkailla yläilmoista kameralla varustetun lennokin avulla.

Lieksankosken ja Pankakosken vesivoimalaitoksilla käytetään uusia menetelmiä vesivoimalaitosten kunnossapitotöissä. Moderni teknologia tarjoaa joskus yllättäviä mahdollisuuksia tutkia eroosion ja kulumisen vaikutuksia vesiympäristössä. Kemijoki Oy:n voimalaitosten kunnossapitotöistä vastaava Mainparter Oy on tyytyväinen uusiin keinoihin

— Kameroilla varustetuilla kauko-ohjattavilla drone-lennokeilla voidaan tarkastella vesivoimalaitosrakennuksen, padon ja muuntajien kuntoa. Ylhäältä päin nähdään vaikeissakin paikoissa olevat ongelmakohdat helposti, kertoo työnsuunnittelija Mikko Arola.

— Enää ei tarvitse lähettää työntekijöitä korkeisiin paikkoihin tarkastamaan tilannetta. Lennokilla työ sujuu nopeasti ja turvallisesti. Kameran kuva on erittäin tarkka ja pienetkin kohdat näkyvät selvästi.

Erityisen hyödyllistä lennokkikuvaus on keväällä, kun lumet sulavat. Silloin voidaan ennakoida vesitilannetta ja valmistautua ohijuoksutuksiin. Vesitilanteen tarkastelu on tärkeää myös voimalaitoksen yläaltaan vedenpinnan korkeuden tarkan säännöstelyn vuoksi. Säännöstelyä ohjataan ns. luontaisen vuodenaikaisen vesikäyrän mukaan. Säännöllisesti tehtäviä pinnankorkeuden sähköisiä mittauksia vertaillaan todelliseen pinnankorkeuden vaihteluun.

Mikko Arola ja Taisto Partanen säätävät kameraa vedenalaiseen kuvaukseen

Töitä myös pinnan alla

Vesivoimalaitoksen padon kunto on tarkastettava veden alla. Aikaisemmin työn tekivät sukeltajat — nyt tarkastukseen voidaan käyttää vedenalaiseen kuvaukseen suunniteltua kameraa.

— Sukeltajan saaminen paikalle voi kestää 5—6 tuntia, mutta kamera on heti paikalla, Arola kertoo.

Kamera mahtuu ahtaisiin paikkoihin ja sen avulla voi nopeasti tarkistaa, onko kuvattavassa kohteessa jokin ongelma vai ei. Toisaalta kameraa käytettäessä ongelmakohdan löytäminen kestää hieman kauemmin kuin sukeltajaa käytettäessä.

— Kameralla pääsee kohteen lähelle helposti. Kuvan laatu on hyvä. Kameralla saa myös nauhoitettua ääntä, mikä auttaa usein vian tulkinnassa.

Neulapadon vedenalaista kunnontarkastusta voi seurata videolta.

Lennokilla tehty tarkastuslento näyttää yläilmoista tältä.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit