07.07.2014, kello 15.24

Lentorobotit sähköverkkojen tarkastajiksi?

Lentorobotit saattavat lähivuosina tulla perinteisten helikopterien rinnalle sähköverkkojen tarkistuksiin. Ne soveltuvat teknistaloudellisesti jo tänä päivänä näköyhteydellä tapahtuviin verkoston tarkistuskuvauksiin ja ortokuvauksiin silloin, kun rakennetaan esimerkiksi uusia sähköasemia, voimalaitoksia tai ilmajohtoverkostoa.

Keskipitkällä aikavälillä - noin 5 vuotta - lentorobotit ovat todennäköisesti teknistaloudellisesti kilpailukykyisiä helikopterien vaihtoehtona verkoston säännönmukaisen kunnossapidon lentotarkastuksissa.

Sen sijaan suurhäiriötilanteissa tilannekuvan kartoittamisen osalta on odotettava hieman pitempään, sillä niissä joudutaan osin toimimaan valvotussa ilmatilassa. Yksittäisen, maantieteellisesti rajoitettujen alueiden vikapaikannuksessa lentorobotit ovat käyttökelpoisia jo lähitulevaisuudessa.

Taustalla tiukentuvat toimitusvarmuustavoitteet

Lentorobottien soveltuvuutta sähköverkon tarkastuksiin selvitettiin alkuvuonna 2014 sähkötutkimuspoolin rahoittamassa hankkeessa, jota valvoi verkkoyhtiöiden asiantuntijoista koostunut ohjausryhmä. Taustana hankkeelle on ollut vuonna 2013 voimaan tullut uusi sähkömarkkinalaki, jossa asetetaan sähkönjakelulle tiukat toimitusvarmuustavoitteet.

Nyt valmistuneen perusselvityksen jälkeen on tarkoitus tehdä lentoroboteilla lisäksi käytännön pilotointi sähköverkon tarkastamisessa. Sen toteutuminen edellyttää kuitenkin vielä pilotointiin liittyvän kokonaisrahoituksen varmistumista.

Suurhäiriötilanteissa helikoptereilla tehdyt tarkastuslennot ovat olleet välttämättömiä tilannekuvan muodostamisessa, ja samalla ne ovat nopeuttaneet verkoston vikojen paikantamista. Lentojen avulla korjaustoimet on voitu kohdentaa tarkasti ja lyhentää näin korjausaikoja erityisesti keskijänniteverkossa, jonka toimivuus on sähköhuollossa keskeisessä asemassa.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit