19.05.2020, kello 14.28

Suunnitteilla 700 MW tuulipuisto

Liettua tähyää merituulivoimaan

Liettua on avannut konsultaation maan hallituksen kannanotosta ehdotukseen, jolla tähdätään 700 MW merituulipuiston rakentamiseen.

Ehdotetun tuulipuiston alue Itämerellä kattaa 137,5 neliökilometriä ja on rannasta noin 29 km:n etäisyydellä. Meren syvyys alueella on 35 metriä, ja tuulen nopeudet yltävät siellä keskimäärin yhdeksään metriä sekunnissa, Liettuan energiaministeriöstä todetaan.

Ministeriö tähdentää erityisesti kaavaillun tuulipuiston kapasiteettia, joka tulisi olemaan 700 MW. Sillä teholla vuotuiseksi tuotannoksi arvioidaan 2,5 – 3 TWh. Arvioidulla tuotannolla katettaisiin yksi neljännes Liettuan vuotuisesta sähköntarpeesta.

Liettuassa ei toistaiseksi ole ollut tarvittavaa lainsäädäntöä, jolla tukea merituulivoiman rakentamista ja säännellä alaa, joten maan energiaministeriö on saanut tehtäväkseen valmistella sellaista. Määräaikaa on annettu 1.6.2020 saakka.

Energiaministeri Zygimantas Vaiciunas sanoo, että edellytykset maatuulivoiman rakentamiselle ovat jo olemassa ja että nyt otetaan toinen askel, jolla luodaan suotuisat puitteet tuulivoiman rakentamiseksi Itämerelle.

- Merituulivoimasta tulee uusi ja merkittävä käännekohta Liettuan energiassa, sillä sähköntuotanto merituulella on tehokkaampaa ja sen potentiaali on suurempi kuin maatuulen. Ankara kilpailu investoinneista tälle alueelle käynnistyy, joten meidän oltava mahdollisimman valmistautuneita siihen, Vaiciunas jatkaa.

Merituulivoimaa koskevat ensimmäiset huutokaupat on suunniteltu pidettäviksi vuonna 2023. Tuulivoimaloiden arvioidaan valmistuvan ja aloittavan sähköntuotannon vuoteen 2030 mennessä.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Nicholas Doherty/Unsplash

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit