23.06.2015, kello 11.16
EU-puheenjohtajuuden vaihto:
Luxemburg vääntää energiaunionin hallintoa
Heinäkuun alusta EU-puheenjohtajuuden vastaan ottava Luxemburg aikoo energia-asioiden osalta keskittyä energiaunionin hallintomallin kehittämiseen. Siihen liittyy muun muassa alueellinen yhteistyö, millä puheenjohtajamaa pyrkii antamaan syötteitä myös komission valmisteluihin.
Komissio on lähettänyt jäsenmaille kyselyn siitä, miten maat näkevät energiaunionin viiteen ulottuvuuteen liittyvät vahvuutensa, heikkoutensa, mahdollisuutensa ja uhkansa. Lisäksi komissio tiedustelee jäsenmaiden energia- ja ilmastopolitiikasta vuoden 2020 jälkeen sekä alueellisesta yhteistyöstä.
Komissiolta odotettavien ehdotusten julkaisuajankohdat ovat kuitenkin vielä auki, joten Luxemburgin kauden energia-aikataulu tarkentuu myöhemmin. Se on kuitenkin jo tiedossa, että puheenjohtajamaa järjestää epävirallisen energiaministerikokouksen 22.–23. syyskuuta, jonka alustavalla esityslistalla ovat energiateknologia ja -investoinnit.
Luxemburgille puheenjohtajuuskausi on jo 12. Latvialle kesäkuun lopussa päättyvä puheenjohtajakausi oli vasta ensimmäinen.
Varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič Suomeen syyskuussa?
Maroš Šefčovič |
Toukokuussa komissio käynnisti ns. energiaunionikiertueen eli korkean tason vierailut kaikkiin jäsenmaihin. Suomeen energiaunionista vastuussa olevaa komission varapuheenjohtajaa Maroš Šefčovičia odotetaan kesälomakauden jälkeen syyskuussa.
Marraskuussa komission on tarkoitus julkaista jäsenmaiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta Energiaunionin tila -asiakirja, jonka johtopäätöksistä keskusteltaneen 26. marraskuuta energianeuvostossa Brysselissä ja raportoitaneen joulukuuhun mennessä Eurooppa-neuvostolle.
Heinäkuun alussa on komissiolta odotettavissa ensimmäisiä energiaunionitiekartan edellyttämiä ehdotuksia, jotka liittyvät sähkömarkkinoihin ja energiamerkintöihin. Seuraavien 18 kuukauden aikana – siis heinäkuun alusta 2015 vuoden 2016 loppuun – on tarkoitus antaa useita energianeuvostossa käsiteltäviä ehdotuksia.
Kuvat: Scanstockphoto ja Euroopan komissio
Kommentit