08.02.2021, kello 10.07

Tanskassa vihreää valoa

Maailman ensimmäinen energiasaari

Tanskassa on päästy alustavaan sopimukseen siitä, että maan aluevesille Pohjanmereen rakennetaan maailman suurin energiasaari.

Julkiseen ja yksityiseen omistukseen perustuvasta keskittymästä tulee keinotekoinen saari, joka sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Jyllannin niemimaalta länteen. Suunnitelman mukaan energiasaaren tuotannolla katettaisiin noin 10 miljoonan kotitalouden sähköntarve.

Energiakeskittymää on tarkoitus ympäröidä satoja tuulivoimaloita, joiden tuottamaa sähköä jaettaisiin Pohjanmeren valtioiden kulutustarpeisiin.

Keinotekoisen saaren kooksi kaavaillaan vähintään 120 000 neliömetriä ja sen toiminnan ensimmäisessä vaiheessa tuotannon ennakoidaan kattavan noin 3 miljoonan eurooppalaisen kotitalouden sähköntarpeen.

Tanskan ilmastoministeri Dan Jørgensen sanoo hankkeen olevan suuri kohokohta Tanskalle ja koko maailman vihermuutokselle. Päätös merkitsee ministerin mukaan uuden aikakauden alkua kestävässä energiantuotannossa niin Tanskalle kuin koko maailmalle.

- Pohjanmeren energiakeskittymä on Tanskan historian suurin rakennusprojekti. Se on iso panostus Euroopan merituulivoiman valtavan potentiaalin hyödyntämisessä ja odotan innolla tulevia yhteistyökohteita Euroopan muiden maiden kanssa, Jørgensen lisää.

Lähde: EnergyLiveNews

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Danish Energy Agency

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit