29.01.2020, kello 09.45

Pohjanmerellä Yorkshiren edustalla

Maailman isoin merituulipuisto rakenteille

Maailman suurimman merituulipuiston rakentaminen on käynnistynyt Britannian Yorkshiressa. Kapasiteetiltaan 3,6 gigawatin (GW) tuulipuiston rakennustyöt on aloitettu kuivalla maalla, East Ridingingissa sijaitsevassa Ulromen kirkonkylässä.

Dogger Bank -nimisen tuulipuiston ovat suunnitelleet yhteistyössä irlantilainen uusiutuvan energian yritys SSE Renewables ja norjalainen energiayhtiö Equinor. Dogger Bank koostuu itse asiassa kolmesta erillisestä tuulipuistosta – 1,2 GW:n Creyke Beck A:sta, 1,2 GW:n Creyke Beck B:stä ja 1,2 GW:n Teesside A:sta.

Syyskuussa järjestetyssä uusiutuvan energian hankkeita koskevassa huutokaupassa kaikki kolme projektia saivat urakkasopimukset. Tuulivoimalat varustetaan General Electricin 12 MW Haliade-X -turbiineilla, jotka ovat tätä nykyä suurimpia merituulivoiman hyödyntämisessä käytettäviä turbiineja. Tulevan tuotannon arvioidaan yltävän noin 4,5 miljoonan kotitalouden vuotuiseen sähköntarpeeseen.

- Ensimmäinen lapion isku maahan on merkittävä virstanpylväs missä tahansa hankkeessa, mutta kun kyseessä on maailman suurin merituulipuisto, tämä on tärkein hetki projektissa, joka on kestänyt jo yli kymmenen vuotta, Dogger Bank Wind Farmsin toimitusjohtaja Steve Wilson sanoo. Hänen mukaansa Dogger Bankin hanke on äärimmäisen tärkeä Britannian pyrkimyksessä saavuttaa hiilineutraalius.

Creyke Beck A ja B sijaitsevat avomerellä suunnilleen 130 kilometrin päässä Yorkshiren rannikosta, kun taas Teeside A on vielä kauempana, noin 200 kilometrin päässä rannikosta. Veden syvyys näillä etäisyyksillä vaihtelee 20 metristä 35 metriin.

Merituulipuiston sähköntuotannon arvioidaan käynnistyvän joskus vuoden 2023 paikkeilla, mutta hankkeen tarkkaa valmistumisajankohtaa ei ole vielä ilmoitettu.

Lähde: reneweconomy.com

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: NS Energy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit