13.04.2015, kello 13.51

Statnett ja National Grid sopivat:

Maailman pisin merikaapeli rakenteille

Norja ja Britannia linkittävät kantaverkkonsa maailman pisimmällä merenalaisella sähkökaapelilla vuoteen 2021 mennessä. Kaapeli yhdistää pohjoismaiset sähkömarkkinat suoraan brittimarkkinoihin ensimmäistä kertaa.

Kantaverkkoyhtiöt Statnett ja National Grid sopivat maaliskuun lopulla rakentavansa 730 kilometriä pitkän, 1.4 gigawatin (GW) tehoisen sähkökaapelin Northumberlandin Blythista Rogalandin Kvilldaliin.

Kaapelin myötä voidaan toimittaa sähköä noin 750 000 brittiläiselle kotitaloudelle. Hankkeen kustannuksiksi arvioidaan 1.5 miljardista 2 miljardiin euroa. Kustannukset jaetaan tasan Statnettin ja National Gridin kesken.

National Grid arvioi, että sähköntuonti Norjasta voi vaimentaa hintapiikkejä Britannian sähkömarkkinoilla ja tuoda siten säästöjä kotitalouksille ja yrityselämälle. Statnett puolestaan näkee sähkönviennin avautumisen Britanniaan lisäävän mahdollisuuksia rakentaa uutta tuulivoimaa Norjaan.

Valtio-omisteinen Statkraft onkin ilmoittanut aikeensa rakentaa 1 GW:n edestä tuulivoimaa vuoteen 2020 mennessä. Lopullista investointipäätöstä odotetaan myöhemmin tänä vuonna.

Myös Tanskan kantaverkkoyhtiö Energinet.dk on antanut ymmärtää, että se havittelee lisää siirtoyhteyksiä länteen, ennen kaikkea Hollantiin ja Britanniaan. Tanskan on voitava viedä lisääntyvää tuulivoimatuotantoaan, jotta sen sähköjärjestelmä pysyisi edes jotenkuten tasapainossa.


Lisää: Statnett ja energymarketprice.com

Kuva: Statnett

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Uutiskatsaus

Näpit irti tästä uutisesta!

- to huhtik. 23 12:26:55 2015

uutiskatsaus

Aion valita tämän saman uutisen

- to huhtik. 23 22:27:42 2015