24.04.2019, kello 10.20
107 metrin lapa nyt testeihin
Maailman pisin turbiinilapa
Tanskalainen tuuliturbiinilapojen valmistaja LM Wind Power sanoo tehneensä maailman pisimmän turbiinilavan. Sillä on pituutta yli sata metriä.
LM Wind Powerin mukaan kysymyksessä on ensimmäinen kerta, kun on valmistettu yli 100 metrin turbiinilapa tuulivoimalakäyttöön. Tarkalleen 107 metriä pitkä lapa on muovailtu yhtiön Ranskan tehtailla Cherbourgissa.
Tällä hetkellä lapaan tehdään vielä viimeistelyhiontoja, ennen kuin se testataan perusteellisesti. Testeissä on tarkoitus osoittaa, että se kestää yli 20 vuoden toiminnan merellisessä ympäristössä.
Näin suuria turbiinilapoja aikoo käyttää GE Renewable Energy rakentaessaan 12 MW tuulivoimaloita nimeltään Haliade-X. Niistä on tulossa toistaiseksi maailman tehokkaimpia.
LM Wind Powerin merituulivoimasta vastaava varatoimitusjohtaja Alexis Crama sanoo yhtiönsä ja tiiminsä saavutuksen olevan vallankumouksellinen, kun entistä isommat ja luotettavammat roottorinlavat ”sieppaavat” yhä enemmän tuulta ja tuottavat aiempaa enemmän huokeaa energiaa.
Myös muita merituulivoimatoimijoita on liikkeellä. Vattenfall on äskettäin yhdistänyt voimansa Siemens Gamesan kanssa ottaakseen käyttöön jättimäiset 10 MW turbiinit Hollannissa sijaitsevassa merituulipuistossa.
Lähde: EnergyLiveNews
Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: LM Wind Power
Kommentit
Näitä heti Suomeen
Maailmalla isoja voimaloita rakennetaan merelle, meillä ihmisten takapihoille. Tuulivoimateollisuus väittää, että uudet isommat voimalat ovat vanhoja hiljaisempia, mutta väite on fysiikan lakien vastainen. Mitä pidemmät lavat, sitä voimakkaammin ne kauhovat ilmaa ja sitä suurempaa on melukin.
Yks nimby - to huhtik. 25 11:42:50 2019
Vast: Näitä heti Suomeen
Nimimerkille "Yks nimby":
"Maailmalla isoja voimaloita rakennetaan merelle.."
Kyllä niitä merellekin rakennetaan, mutta yli 90 % tuulivoimaloista rakennetaan maailmanlaajuisesti edelleen maalle. Merelle rakennettavien voimaloiden osuus kasvaa sitä mukaa, kun tekniikka ja pystyttämisen infrastruktuuri kehittyvät. Merelle rakentamisen yleistymistä on hidastanut myös sen korkeampi hinta. On joka tapauksessa hyvä, että suuntaus on kasvavasti merelle.
"...meillä ihmisten takapihoille"
Oikein takapihoille? Onko sinulla esimerkkejäkin? ;-)
"Tuulivoimateollisuus väittää, että uudet isommat voimalat ovat vanhoja hiljaisempia, mutta väite on fysiikan lakien vastainen. Mitä pidemmät lavat, sitä voimakkaammin ne kauhovat ilmaa ja sitä suurempaa on melukin."
Sanovatko ne fysiikan lait, että ainoa siiven tuottaman melun määrään vaikuttava asia on siiven nopeus suhteessa ympäröivään ilmaan? Eivät sentään. Siiven muotoilun rooli melunmuodostuksessa on sekin aivan keskeinen. Siipien muotoilussa on jo vuosia kiinnitetty kasvavaa huomiota meluntuottoon, ja melun määrää on saatu vähennettyä huomattavasti. Tästä VTT:n julkaisusta löydät lisätietoa muotoilun vaikutuksesta:
http://www.akustinenseura.fi/wp-content/uploads/2013/08/Uosukainen3.pdf
- ti huhtik. 30 15:28:44 2019
Vast. Näitä heti Suomeen
Uosukaisen taannoinen julkaisu perustuu 10-15 vuotta vanhoihin julkaisuihin. Häiritsevin melu, eli "thumping"-ilmiön muodostama melukomponentti on erittäin häiritsevä yöaikaan, kun lavan puristama ilmamassa sen ohittaessa rungon aiheuttaa amplitudimodulaatiota (AM). AM on erityisen häiritsevä Pohjoismaissa iltaisin ja öisin, joissa auringon matala paistekulma pidentää sen esiintymisaikaa, verrattuna esim. Tanskaan tai Keski-Eurooppaan. Pääosin yöaikaan esiintyvä AM on erityisen matalataajuista ja tulee läpi seinien. Uosukainen:":...voimakkaasti muuttuva tuuliprofiili stabiilissa ilmakehässä aiheuttaa sen, että tuuliturbiinien äänitasot saattavat olla paljon odotettua korkeampia, erityisesti
modernien (korkeiden) tuulivoimaloiden, yhteydessä. Jopa 15 dB poikkeamia on havaittu 400
m etäisyydellä tuulipuistosta tyyninä öinä. Myös äänen etenemisvaimennus on vähäisempää
stabiilissa ilmakehässä". Lue myös esim. Larsson ja Öhlund-tutkimus Ruotsista.
Kalevi Nikula - pe toukok. 10 16:08:54 2019