20.08.2019, kello 10.52

Tanskassa käyttöön

Maailman suurin sähkölaiva

Maailman suurimmaksi väitetty täyssähkökäyttöinen laiva otettiin Tanskassa käyttöön viime viikolla (33). Ellen-niminen alus seilasi ensimmäisen matkansa eteläisessä Tanskassa Fynshavin ja Søbyn satamien välillä, kertoo EURACTIV.

Alus on mitoitettu kuljettamaan 200 matkustajaa ja 30 henkilöautoa. Sen voimanlähteenä on 4,3 MWh akusto. Akuston sveitsiläisvalmistaja Leclanche sanoo aluksen leikkaavan puhtaan voimanlähteensä ansiosta joka vuosi 2000 tonnia hiilidioksidi- ja 1,4 tonnia rikkidioksidipäästöjä.

Tanskassakin laivaliikenne valmistautuu ensi vuoden alusta Itämerellä tiukentuviin päästörajoihin. Rikkidioksidin päästöraja putoaa tuolloin 3,5 prosentista 0,5 prosenttiin. Sen jälkeen Ellenin tapaiset täysin päästöttömät alukset saattavat yleistyä nopeastikin.

Ellenissä akuston latausväli on 40 kilometriä. Se on seitsemän kertaa enemmän kuin aiemmissa vastaavissa tapauksissa, todetaan aluksen toteutuksen takana olleesta EU-rahoitteisesta projektista.

- Ellen osoittaa, että pitempiäkin alueellisia reittejä voidaan kattaa pelkästään sähköisin voimin, sanoo paikallisen Ærøn kaupunginjohtaja Ole Wej Petersen. Hän toivoo aluksesta tulevan turistirysän. Siihen tähtää se, että syyskuun alusta reitti ajetaan 5-7 kertaa päivässä.

Ellen ei 60 metrin pituudellaan ja 13 metrin leveydellään ole todellakaan mikään pieni laiva. Tanskalaissuunnittelijat olivatkin kovien haasteiden edessä tehdäkseen aluksesta merikelpoisen. Painon rajoittamiseksi ja kantokyvyn lisäämiseksi matkustaja- ja autokannet piti sijoittaa samalle tasolle ja kansisilta tehdä teräksen sijaan alumiinista. Alustuksen kalustus tehtiin kierrätyspaperista.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Leclanche

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit