19.02.2019, kello 10.05

Vantaan Energia puolittamassa CO2-päästöjään

Martinlaakson biokattila koekäytössä

Vantaan Energia on ottanut Martinlaakson biokattilan koekäyttöön. Siinä testataan kattilan suorituskykyä ja käytettävyyttä. Kun koekäyttö saadaan sopimuksen mukaisesti hyväksytyksi, käynnistyy voimalaitoksen varsinainen tuotanto.

Biokattilan käynnistymisen myötä Vantaan Energia aikoo puolittaa hiilidioksidipäästönsä muutamassa vuodessa. Yhtiöllä on tavoitteena leikata energiantuotannon hiilidioksidipäästöt vuoden 2010 tasosta kymmenesosaan vuoteen 2030 mennessä ja luopua kivihiilen käytöstä vuonna 2025.

Ensimmäisen askeleen päästöjen vähentämisessä yhtiö otti vuonna 2014, kun Suomen suurin jätevoimala valmistui Vantaalle. Se tuottaa sähköä ja kaukolämpöä kierrätyskelvottomasta sekajätteestä 1,5 miljoonalle suomalaiselle. Jätevoimalan käyttöönoton myötä yhtiön energiantuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat 30 prosenttia ja fossiilisten tuontipolttoaineiden käyttö Vantaalla väheni 40 prosenttia.

Vuoden 2017 syksyllä käynnistyi muutostyö fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi Martinlaakson voimalaitoksella. Vanha maakaasu- ja öljykäyttöinen voimalaitososa on nyt muutettu biovoimalaksi. Biovoimalassa käytetään polttoaineena pääasiassa kotimaista läheltä tuotua puuhaketta, kuten metsätähde- ja rankahaketta, kierrätyspuuta, sahanpurua sekä vaneriteollisuuden hukkapaloja.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Vantaan Energia

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit