30.12.2019, kello 11.16

Arvio globaalista kehityksestä

Merituulivoimaa 142 GW vuonna 2030

Merituulivoiman maailmanlaajuinen kapasiteetti nousee vuonna 2030 yli 140 GW:n, arvioidaan uudessa selvityksessä. Vuoden 2018 lopussa merituulivoiman globaali kapasiteetti oli runsaat 23 GW.

Selvityksen tehneen analyysiyhtiö GlobalDatan mukaan avaintekijä kasvussa on Britannia, joka on tällä hetkellä merituulivoiman johtava maa. Britannian perässä tulevat Saksa, Kiina, Tanska ja Belgia. Nämä maat vastaavat yhdessä lähes 93 prosenttia maailman merituulivoimakapasiteetista.

Britannialla on noin 35 prosenttia maailman asennetusta merituulivoimasta ja meneillään olevista hankkeistakin sillä on leijonanosa. Britannian jäljessä seuraavina tulevat Hollanti, Kiina ja Saksa.

Kymmenestä suurimmasta hankkeesta seitsemän sijaitsee Britanniassa ja näiden seitsemän osuus 10 suurimman yhteen lasketusta kapasiteetista on runsaat 74 prosenttia. Maailman suurimmassa rakenteilla olevassa hankkeessa, Hornsea Ykkösessä, ensimmäiset turbiinit asennettiin ja yhdistettiin verkkoon alkuvuodesta 2019. Toiminnassa olevaa kapasiteettia on nyt runsaan 1 GW:n verran.

Euroopan rankingissa kolmantena olevalla Tanskalla ja neljäntenä olevalla Belgialla ei kummallakaan ole niin isoja hankkeita, että ne yltäisivät kymmenen joukkoon. Tanskan suurin merituulivoimaprojekti on Horns Rev 3, kapasiteetiltaan 407 MW, ja Belgian suurin on puolestaan Norther Wind, 370 MW.

GlobalData huomauttaa selvityksessään, että vuoteen 2030 mennessä ranking-lista muuttuu melkoisesti. TOP 5:n ykköseksi nousee Kiina, jonka jälkeen tulevat tutut Britannia ja Saksa, mutta niitä seuraavat uudet tulokkaat – Yhdysvallat ja Hollanti.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: PEI

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit