28.08.2018, kello 12.01

Cañete esitti päästöleikkausten kiristämistä

Merkeliltä ”ei” esitykselle

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei innostunut ilmasto- ja energia komissaari Miguel Arias Cañeten esittämästä ajatuksesta nostaa EU:n vuoden 2030 kasvihuonekaasujen vähentämistavoitetta 40:stä 45:een prosenttiin.

Cañete esitti ajatuksensa uutistoimisto dpa:n haastattelussa viime viikolla (34). Hän perusteli esitystään komission laskelmilla, joiden mukaan uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tavoitteet ovat saavutettavissa.

Cañete on ajanut voimalla vuoden 2030 päästövähennystavoitteen nostamista 45 prosenttiin. Hän totesikin haastattelussa, että EU aikoo keskustella vakavasti kunnianhimoisemmista tavoitteista tulevassa Katowicen ilmastokonferenssissa joulukuussa.

Onko mitään järkeä asettaa jatkuvasti uusia tavoitteita?

Liittokansleri Merkel kritisoi puolestaan saksalaisen yleisradioyhtiön ARD:n haastattelussa sunnuntaina 26.8. Cañeten esitystä toteamalla, ettei ole tyytyväinen uusiin ehdotuksiin päästötavoitteen nostamiseksi, koska useat jäsenmaat eivät ole kyenneet pitämään aiempiakaan lupauksia.

- Meidän on ensin saavutettava tavoitteet, jotka olemme jo asettaneet. En usko, että alituiseen asetettavissa uusissa tavoitteissa on mitään järkeä, Merkel tähdensi.

Liittokanslerin mukaan äärimmäiset sääilmiöt ja useat poikkeuksellisen kuumat kesät peräjälkeen osoittavat, että ilmastonmuutos ei tapahdu vain jossain Afrikassa, eikä arktisilla tai antarktisilla seuduilla, vaan myös täällä meillä Euroopassa.

- Saksa on onnistunut luomaan uusiutuvista energialähteistä sähköntuotantonsa ”keskeisen tekijän”, ja odotan tulevilta vuosilta nopeampaa sähköisen liikenteen edistymistä. Vaikeuksia kuitenkin riittää siinä, kun ensi vuonna on tarkoitus säätää ilmastonsuojelulaki, jolla Saksa määrittelee vuoden 2030 ilmastotavoitteet sektori sektorilta, Angela Merkel sanoi.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Getty images

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit