18.02.2016, kello 16.13

EU-komissio ei vastusta metsähaketukien korotuksia Suomessa

Metsähaketuki palautuu vuoden 2012 tasolle

Metsähakkeella tuotetun sähkön tuotantotuen nostamiselle ei esteitä, toteaa Euroopan komission kilpailupääosasto verkkosivuillaan. Tarkempia asiakirjoja päätöksestä ei ole vielä saatavilla.

Euroopan komission kilpailupääosaston käsittelyn jälkeen metsähakkeella tuotetun sähkön tuotantotuki voidaan nostaa nykyisestä 15,9 eurosta megawattitunnilta 18 euroon megawattitunnilta. Suomi haki linjaukselleen vahvistusta Euroopan komissiolta. Samalla turpeen veroa alennettaisiin 3,4 eurosta megawattitunnilta 1,9 euroon megawattitunnilta.

Vuoden 2019 alussa metsähaketuki jaettaisiin kahteen tasoon. Järeästä runkopuusta valmistetulle sähköntuotannossa käytettävälle metsähakkeelle tukea maksettaisiin vain 60 prosenttia täydestä tuesta, eli 10,8 euroa megawattitunnilta. Aikoinaan rajauksesta päätettiin Suomen metsäteollisuuden vaatimuksesta. Muutosten jälkeen metsähaketuki ja turpeen verotus palautuvat vuoden 2012 tasolle.

Bioenergia ry olettaa, että uusi tuki ja uudet verot tulisivat voimaan aikaisintaan maaliskuun alussa ja viimeistään huhtikuun alussa.

— Metsähakkeen ja turpeen kilpailukyky sekä menekki energiantuotannossa on nyt kuitenkin heikompia kuin neljä vuotta sitten. Syynä on alhainen sähkön markkinahinta sekä kivihiilen ja raakaöljyn halpa hinta, toteaa Bioenergia ry.

Aikaisemmin Energiauutisten verkkosivuilla on kirjoitettu metsähaketukeen liittyvistä asioista seuraavissa jutuissa:

Hakesähkön tuotanto uhattuna

Puuta riittää kilpailusta huolimatta kaikille

Tukien rajaus isku vyön alle

Lisääntyvä byrokratia syö hyödyt

Metsähaketukien rajaaminen arveluttaa

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit