02.06.2016, kello 13.57

Älyratkaisut ovat pian arkea kodeissa

Mieltymykset ohjaavat lämmitystä

Tulevaisuuden kodeissa ihmisten liikkeet ohjaavat antureiden välityksellä kodin lämmitystä. Asunnon lämpötilan säätö voidaan toteuttaa kunkin asujan toiveiden mukaisesti.

Valot sammuvat automaattisesti, lämpötila säätyy ovesta sisälle saapuvan mukaisesti ja sääennusteista kerätään tietoa tulevan yön lämpötilan säätämistä varten. Asuntojen älyratkaisut ja sensoritekniikka ovat jo kaupallistumisen kynnyksellä. Tulevaisuuden kotien ytimessä on runsaasti älyä ja tekniikkaa. VTT:n tutkimusprofessori Miimu Airaksisen mukaan tällainen tulevaisuus on jo alle kymmenen vuoden päässä.

— Meillä on jo valmis sensoriteknologia olemassa ja pilotteja käynnissä esimerkiksi siitä, miten tilat saadaan vastaamaan kunkin ihmisen lämpöviihtyvyyttä. Kun hinnat teknologian osalta laskevat riittävästi, tämä voi olla suomalaiskodeissa arkipäivää, Airaksinen toteaa.

Murros on tapahtumassa vauhdilla. Viimeisen viiden vuoden aikana ihmisten tietoisuus kodin älylaitteista on kasvanut melkoisesti.

— Aikaisemmin kuluttajat eivät tienneet älyratkaisuista juuri mitään, nyt ne ovat jo arkea, toteaa älyratkaisujen ohjelmapäällikkö Anu Pulkkinen Vattenfallilta.

Asiantuntijoiden mukaan energiatehokkaassa arjessa on kyse muustakin kuin eurojen säästämisestä.

— Energiansäästö ei tarkoita lämpötilan laskemista ja villasukkien laittamista jalkaan, vaan energiaa voi säästää samalla, kun viihtyvyys paranee, Airaksinen huomauttaa.

Kotitalouksien energiankulutus Suomessa on viime vuosina pysynyt samana tai pienentynyt jonkin verran. Kotien energiankulutuksen arvioidaan laskevan tulevaisuudessa.

— Lämmitykseen kuluu entistä vähemmän energiaa erityisesti uusissa rakennuksissa. Toisaalta suhteellinen osuus lämpimän käyttöveden ja sähkön kulutuksessa on noussut.

Sähkön kulutuksen kasvuun vaikuttaa se, että kodeissa käytetään entistä enemmän elektroniikkaa. Vaikka kodinkoneiden ja elektroniikan osuus kokonaisenergiankulutuksesta on melko pieni, on niiden käytöllä kokonaisuuden kannalta merkitystä.

— Televisioita ja valaisimia on Suomessa valtava massa. Kun televisio ja valaistus kytketään pois päältä, kun niitä ei tarvita, on vaikutus energiajärjestelmään valtava, Airaksinen huomauttaa.

— Pienet teot sähkön käytössä näkyvät helposti erityisesti kaukolämmitetyissä kerrostaloasunnoissa tai öljylämmitteisissä taloissa, joissa sähköä käytetään pääasiassa muuhun kuin lämmitykseen.

Aurinkopaneelit yleistyvät

Asuinrakennusten yleisimmät lämmitysmuodot ovat kaukolämpö, sähkö ja puu sekä uusissa pientaloissa maalämpö. Tulevaisuudessa niiden rinnalle nousee aurinko- ja tuulivoima.

— Suomessa on ymmärretty, että pimeästä talvesta huolimatta meillä paistaa aurinko maaliskuusta eteenpäin. Aurinkopaneelit yleistyvät niiden rajoitteista huolimatta, sanoo Vattenfallin Pulkkinen.

Pulkkinen ennustaa, että hajautettu energiantuotanto yleistyy. Kaikki eivät aurinkopaneeleita hanki, mutta paljon aurinkovoimaa tuottavat alueet voivat muodostaa omia energiaverkkoja, jossa aurinkoenergiaa tuotetaan ja josta sitä voi ostaa.

Seuraavan 30 vuoden aikana energia-alan muutos kiihtyy entisestään, kun energianvarastointiteknologia kehittyy.

— Muutosnopeus on hurjempaa kuin 30 vuotta sitten, koska älykästä teknologiaa voidaan asentaa myös vanhoihin taloihin, ei pelkästään uusiin, Airaksinen sanoo.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit