04.11.2020, kello 07.57

Toisen kerran tänä vuonna

Miinushintaista sähköä Norjassa

Osassa Norjaa sähkön hinnat painuivat miinukselle maanantaina 2.11. Etelä-Norjassa sähköntuottajat joutuivat sen vuoksi maksamaan siitä, että saivat tuotettaan myydyksi.

Norjalaisjulkaisun E24 mukaan sähkön hinnat Oslossa ja sen ympäristössä sekä Kristiansandissa olivat negatiivisia noin neljän tunnin ajan aikaisin maanantaiaamuna.

Kyseessä oli historian toinen kerta ja samalla toinen kerta kuluvana vuonna, kun sähkön kuluttajahinnat Norjassa ovat pudonneet negatiivisiksi. Se ensimmäinen kerta osui heinäkuun alkuun, jolloin sähkön hinnat painuivat miinukselle yhden tunnin ajaksi.

Tuolloin negatiivisiin hintoihin johtaneita syitä olivat vuorilla nopeasti sulanut lumi, joka kasvatti vesivoimatuotantoa, rajoittunut sähkönvienti ja alkaneet kesälomat, joiden aikana norjalaisten sähkönkäyttö on normaalia vähäisempää.

Nyt koettujen negatiivisten sähkön hintojen taustalla olivat viime viikkojen rankat sateet ja tuulet sekä tavanomaista suurempi ydinsähkön tuonti Ruotsista. Myös ajankohtaa normaalia korkeammat lämpötilat aiheuttivat osaltaan sen, että sähkön kysyntä laski eteläisessä Norjassa.

Asiantuntijoiden mukaan sähkön hintojen odotetaan kuitenkin nousevan tulevan talven myötä.

Norjan tilastoviranomaisen mukaan vesivoima kattoi kuluvan vuoden syyskuussa 91,2 prosenttia maan sähköntuotannosta. Tuulivoiman osuus oli 7,1 prosenttia ja lämpövoiman 1,6 prosenttia.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Kjetil Malkenes Hovland

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit