29.08.2017, kello 10.46
Värjätty kaukolämpövesi ei ole vaarallista
Miksi kaukolämpövesi on vihreää?
Myrkynvihreä lämmin vesi kadulla tai maastossa voi herättää ihmisissä levottomuutta. Kyseessä on kuitenkin vaarattomilla väriaineilla käsitelty kaukolämpövesi. Villin näköisen värin tehtävänä on paljastaa kaukolämpöverkon vuotokohta.
Vihreäksi värjätty kaukolämpöverkon vesi auttaa paikallistamaan verkossa tapahtuuneet vuodot.
Kaukolämpöverkoissa virtaava vesi on värjätty myrkynvihreillä elintarvikeväreillä. Värjätyn veden tarkoituksena on paljastaa kaukolämpöverkkoon syntynyt vuotokohta, jotta korjausmiehet löytäisivät vikaantuneen kohdan helposti. Suomessa kaukolämpövettä ryhdyttiin värjäämään vihreällä väriaineella 1980-luvun lopulla. Idea värjätystä vedestä tuli Ruotsista.
Kiinteistön lämmönjakokeskuksessa lämmitysvesi ja vesijohtoverkossa virtaava käyttövesi voivat päästä sekoittumaan lämmönjakokeskuksessa sattuneen vian seurauksena. Tällöin myös asuntojen hanasta virtaava vesi värjääntyy vihreäksi. Tässäkin vapauksessa vihreäksi värjätty kaukolämpövesi auttaa havaitsemaan lämmönjakokeskuksessa tapahtuneen ongelman. Samalla tavalla vihreä vesi paljastaa minkä tahansa kaukolämpöverkossa sattuneen vuodon.
Kaukolämpöverkossa käytetty väriaine on vaaratonta ympäristölle ja ihmisille. Se muistuttaa elintarviketeollisuuden käyttämää karamelliväriä. Kukaan ei enää muista, miksi väriaineeksi aikanaan valittiin juuri vihreä — yhtä hyvin olisi voitu valita pinkki, sininen tai turkoosi.
Suuret vuodot harvinaisia
Suuret kaukolämpöverkoissa tapahtuneet vauriot ovat Suomessa harvinaisia. Kaukolämmön keskeytystilaston mukaan kaukolämmön toimitukset keskeytyivät 1903 kertaa Suomessa vuoden 2015 aikana. Näistä kaukolämpöverkon vaurioitumisesta johtuvia keskeytyksiä oli 783 kappaletta. Verkon vaurioitumisesta johtuvan keskeytyksen pituus oli keskimäärin viisi tuntia — asiakasta kohti reilut puoli tuntia. Suomessa kaukolämmön toimitusvarmuus on 99,9 prosenttia.
Suurin osa kaukolämpöverkon vaurioista on pienehköjä vuotoja. Kuumat suihkuavat vesipatsaat ovat harvinaisia, vaikka ne saavatkin paljon julkisuutta. Yleensä kaukolämpöverkon vaurio näkyy talvella maahan syntyneenä sulana tai lumettomana kohtana. Joskus lämpö on saattanut myös kuivattaa maan vauriokohdan läheisyydestä. Aina vauriokohdasta ei leviä maastoon edes vihreää vettä. Vaurio voi näkyä myös kaukolämpökaivosta nousevana höyrynä.
Kaukolämpöyhtiö havaitsee käyttökeskuksesta verkossa tapahtuneen vuoden, kun paine verkossa laskee tai kun veden määrä kaukolämpöverkossa vähenee. Pienimpiä verkon vaurioitua ei ryhdytä korjaamaan heti — varsinkaan silloin, jos vaurio havaitaan lämmityskaudella. Vaurio otetaan tarkkailuun ja korjaus tehdään yleensä kesällä.
Kaukolämpöverkon vaurioita kartoitetaan myös lämpökamerakuvausten avulla. Lisäksi verkon vikoja on paikallistettu tätä varten koulutettujen vainukoirien avulla.
Kommentit