16.06.2015, kello 14.40

Hiili maahan -projekti

Mobiilia maaperän muokkausta

Voiko ilmastonmuutoksen kääntää päälaelleen? Voi jos on uskominen CarbonTo Soil –projektiin, jonka tavoitteena on saada hiili sitoutumaan takaisin maaperään. Keinoina ovat uudet viljelysmenetelmät ja pelimaailmasta imitoitu mobiilisovellus.

Käänteistä ilmastonmuutosta tavoitellaan maatalouden keinoin. Hiiltä saadaan sidottua maaperään viljelysmenetelmiä muuttamalla. Se ei pelkästään paranna ilmastoa, vaan lisää samalla maaperän tuottavuutta.

Projektin taustahahmo, amerikkalaisyhteisön The Carbon Underground toimitusjohtaja Larry Kopald sanoo, että koska teollinen maatalous on suurimpia kasvihuonekaasujen aiheuttajia ja koska terve maaperä sitoo luonnostaan hiilidioksidia, viljelytapojen muuttaminen vähentää hiilidioksidin määrää ilmakehässä ja johtaa vähitellen käänteiseen ilmastonmuutokseen.

Näkemys vakuuttaa myös osaa tiedeyhteisöstä, jonka mukaan hiilen määrä maapallolla on vakio. Kun maaperä sitoo enemmän hiilidioksidia, hiilen määrä ilmakehässä vähenee automaattisesti.

Kopaldin mukaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ei enää yksinään riitä pelastamaan tulevaisuuttamme maapallolla, vaan tilalle tarvitaan ratkaisu, jonka avulla ilmakehän ylimääräinen hiilidioksidi voidaan sitoa takaisin maaperään.

– Hiili voidaan saattaa takaisin luonnon kiertokulkuun, kun tavanomaisesta maataloudesta siirrytään kiertomaatalouteen. Kiertomaatalouden menetelmät säästävät luontoa ja sen monimuotoisuutta sekä vähentävät myös lannoitepäästöjä.

Tosielämän farmaripeliä

Suomessa projektia vetävän Cohu Entertainmentin toimitusjohtaja Kalle Vähä-Jaakkola kertoo, että toiminta rakentuu mobiilisovelluksen ympärille, jonka kautta kuka tahansa voi muuntaa suomalaiselta viljelypellolta maa-alaa hiilinieluksi.

Larry Kopald (oik.) ja Kalle Vähä-Jaakkola

Tällä hetkellä projektissa on mukana kuusi maatilaa Suomesta, jotka ovat sitoutuneet muuttamaan peltojensa viljelysmenetelmiä sovelluksen kautta tulleen kysynnän mukaan.

Ilmastonäkökulman lisäksi hankkeen vetäjät haluavat viedä projektiaan eteenpäin nettinäkökulmasta.

He näkevät sen joukkoistamishankkeena, jonka kautta Haydayn ja Farmvillen tapaiset farmaripelit tuodaan tosielämään.

– Haluamme luoda tunnesidoksen kaupunkilaiskuluttajan ja ruokatuotannon välille: tavoitteena on, että kuluttaja tuntisi omakseen farmin, jota tukee. Maatilat voivat myös brändätä itseään ja tuoda esimerkiksi suoramyyntiään esille, Vähä-Jaakkola toteaa.

CarbonToSoil – projekti aloittaa toimintansa Suomessa, mutta sen tavoitteena on nopea kasvu globaalisti maatila kerrallaan. Tuekseen se on saanut joukon julkisuuden henkilöitä, muun muassa Ilkka Herlinin, Pihla Viitalan, Dome Karukosken ja Mira Luotin.


Tuotoilla pallot hiilinieluiksi 

Kuluttajat voivat osallistua Hiili maahan -hankkeeseen tällä hetkellä mobiilisovelluksella, joka on saatavissa Google Play -kaupasta torstaista 18.6.2015 lähtien ja seuraavalla viikolla myös iStoresta.

Tulevaisuudessa mukaan kaavaillaan myös lahjoitusmalleja, kuten tililahjoitusta ja palvelunumeroita. Yritykset ja yhteisöt voivat liittyä mukaan sponsoroimalla projektia. Sovelluksen kautta kerätyt tuotot käytetään uusien peltojen muuttamiseen hiilinieluiksi , hankkeen nopeaan laajentamiseen sekä koulutus- ja tutkimustyöhön.


CarbonToSoil – Hiili maahan on voittoa tavoittelematon hanke, jonka takana ovat helsinkiläinen Cohu Entertainment Oy ja amerikkalainen The Carbon Underground.

Lisätietoa: www.carbontosoil.com


Kuvat: carbontosoil.com ja Jukka Kortelainen/ Energiateollisuus ry

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Käänteisestä ilmastonmuutoksesta avaruusmatkailuun?

Mihin tämä hanke hautautui? Olen ymmärtänyt, että nykyään tämä sama tiimi suunnittelee avaruuden demokratisointia.

Kansanmies - ke syysk. 13 09:34:40 2017