01.12.2015, kello 15.18

Hallitusohjelma lämmitti hetken, mutta ...

MTK roimii hallituksen energiapolitiikkaa

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila patistaa Sipilän hallitusta ryhdistäytymään energiapolitiikassaan. Hän sanoo halvan kivihiilen ja hapuilevan politiikan kaatavan energiayrittäjiä, kun metsähakkeen käyttö vähenee ja maatilojen energiainvestoinnit junnaavat paikoillaan.

Marttilan mukaan hallitusohjelman positiiviset, kauaskantoiset tavoitteet lämmittivät hetken, mutta kylmä totuus näkyy tilastoissa. Hakkeen kysynnän väheneminen on ajamassa yrityksiä konkurssiin tilanteessa, jossa metsänomistajilla on tarjolla paljon energiapuuta ja alan pienyritykset ovat investoineet tuntuvasti energiapuun korjuukalustoon.

– Koneyrittäjien tuoreen selvityksen mukaan hakeyrittäjät ovat lopettaneet investoinnit kokonaan toimintaympäristön muutoksen seurauksena. Tilanteen jatkuessa koneyrittäjiä poistuu markkinoilta. Myös valtion aikaisemmin tukemat investoinnit realisoidaan ulkomaille kotimaisen kysynnän puuttuessa.

– Pahimmassa tapauksessa alaa uhkaa vakuusarvojen romahtaminen ja rahoituskriisin leviäminen myös muille toimialoille, toteaa Marttila ja jatkaa että hyvä hallitusohjelma kääntyy kohta itseään vastaan, kun alan toimijat käytännön tasolla kokevat vain jatkuvia takaiskuja.

Investoinnit jäässä

Marttila korostaa, että biolämmitys- ja CHP-laitosten investointeja ei tällä hetkellä tehdä. Tähän vaikuttavat öljyn ja sähkön hinnanlasku sekä investointitukipäätösten viivästyminen.

– Viimeisimmistä isoista energiayhtiöiden julkisuuteen tuomista investoinneista puuttuvat kokonaan sähköntuotannon laitteet, koska sähkön tuotanto ei nykyisellään ole kannattavaa.

Puun energiakäyttöä haittaavat Marttilan mukaan myös byrokraattiset esteet, jotka näkyvät metsähakkeen sähkön tuotantotuissa.

Hänestä puun energiakäytön vauhdittaminen edellyttää johdonmukaisia ja kannustavia politiikkatoimia toimialan kilpailukyvyn kohentamiseksi – ei lisääntyvää byrokratiaa tuotantoketjuihin.

– Hallituksen on huolehdittava suomalaisen energiantuotannon selkärangan eli yhdistetyn sähkön- ja lämmön tuotannon kilpailukyvystä markkinoilla, Marttila vaatii.

Kuva: YLE

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit