13.08.2019, kello 12.02

Tuulivoima ohittaa vesivoiman

Myös USA:ssa hiilisähkö hiipuu

Euroopan tapaan myös Yhdysvalloissa hiilen käyttö sähköntuotannossa laskee. Maan energiaviranomaisen US Energy Information Administrationin (EIA) mukaan hiilen osuus sähköntuotannossa on tänä ja ensi vuonna 24 prosenttia, kun se vuonna 2018 oli 28 prosenttia.

Vaikka uusiutuvan energian osuus sähköntuotannossa Yhdysvalloissakin kasvaa koko ajan, hiiltä korvataan kuitenkin pääasiassa maakaasulla. Kaasun osuuden arvioidaan kasvavan viime vuoden 34 prosentista 37 prosenttiin tänä vuonna, mutta vuodelle 2020 kasvua ei juurikaan povata.

Ydinvoiman arvioidaan kattavan amerikkalaisten sähköntuotannosta 20 prosenttia tänä ja ensi vuonna. Myös vesivoima pysyttelee kuluvana ja ensi vuonna samoissa 7 prosentin lukemissa, joissa se oli jo vuonna 2018. Tuuli-, aurinko- ja muu uusiutuva energia vesivoimaa lukuun ottamatta kattoivat Yhdysvaltain sähköntuotannosta viime vuonna 10 prosenttia. EIA ennakoi osuuden pysyvän tänä vuonna samana, mutta nousevan ensi vuonna 12 prosenttiin.

EIA:n mukaan hiilen hiipuminen hidastuu ensi vuonna, jolloin sen käyttö sähköntuotannossa laskee vain 2 prosenttia. Tänä vuonna käytön ennakoidaan putoavan 15 prosenttia. Siitä huolimatta hiilivoimalaitosten suunnitellut alasajot jatkuvat. Lähes 13 GW hiilivoimakapasiteettia pannaan tänä ja ensi vuonna koipussiin. Se on noin 5 prosenttia hiilivoiman kokonaiskapasiteetista.

Uusiutuvat energialähteet – vesivoima mukaan lukien - kattavat tänä vuonna 18 prosenttia Yhdysvaltain sähköntuotannosta. Ensi vuonna osuuden arvioidaan kasvavan prosenttiyksikön. EIA odottaa tuulivoiman ohittavan kuluvana vuonna vesivoiman ja nousevan siten uusiutuvien energialähteiden ykköseksi ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa.

EIA ennakoi energialähtöisten hiilidioksidipäästöjen vähenevän tänä vuonna USA:ssa 2,3 ja ensi vuonna 0,5 prosenttia. Viime vuonna ne nousivat 2,7 prosenttia. Viime vuoden nousuun vaikutti merkittävästi se, että silloin kiinteistöjen jäähdytystarve oli 13 prosenttia suurempi kuin keskimäärin sitä edeltävänä kymmenvuotisjaksona (2008–2017).

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit