08.04.2016, kello 15.10

Noin 60 valtiojohtajaa allekirjoittamaan ilmastosopimusta?

New Yorkissa avataan 22.huhtikuuta Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoituskausi. Tilaisuuteen odotetaan noin 60 valtiojohtajaa. Mutta on vielä epävarmaa, allekirjoittavatko he kaikki sopimuksen samana päivänä. Kaikilla kun ei välttämättä ole vielä oman maansa parlamentin valtuutusta siihen.

Kiinan ja Yhdysvaltain johtajat ilmoittivat maaliskuun lopulla, että he allekirjoittavat sopimuksen heti avajaispäivänä osoittaakseen ottavansa askeleen fossiilisten polttoaineiden maailmasta kohti vihreämpiä energiakenttiä.

Voimaan tullakseen sopimus tarvitsee vähintään 55 valtion allekirjoituksen tai sen on katettava vähintään 55 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Kiina ja Yhdysvallat kattavat yksistään maailman päästöistä 40 prosenttia.

YK:n ilmastopomo Christiana Figueres sanoi Reutersille, että tilaisuuteen on vahvistanut osallistumisensa yli 130 maata, mutta valtiojohtajia on osallistumassa siis vain 60, joiden joukossa on muun muassa Ranskan Francois Hollande. Muita nimiä Figueres ei paljastanut, mutta Yhdysvaltain allekirjoittajan odotetaan olevan ulkoministeri John Kerry.

– Kaikki maat eivät kenties ole valmiita tai kykeneviä allekirjoittamaan, mutta parasta olla kärsivällinen ja odottaa. Pääasia tässä on nähdä kyniä paperilla, Figueres sanoi.

Kuva: Declan McCullagh

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit