22.04.2016, kello 11.24

Tilalle lisää sähkönvientiä

Norja lopettaa uusiutuvan tuet vuonna 2021

Norja on päättänyt lopettaa uusiutuvan energian tuet niin, että uudet tulokkaat eivät saa tukia enää vuosina 2020 ja 2021. Sen sijaan Norja aikoo kiihdyttää alan kilpailua laajentamalla sähkön siirtoverkostoaan muihin maihin. Viennin lisääminen siintää silmissä.

Uusiutuvan energian tukipolitiikassaan Norja liittyi Ruotsin markkinaperusteiseen sertifikaattijärjestelmään vuonna 2012. Tavoitteena oli lisätä tuuli- ja vesivoimalla sekä biomassalla tuotettua sähköä 28,4 TWh vuoteen 2020 mennessä.

Tähän mennessä Norjaan ja Ruotsiin on sertifikaattijärjestelmän nojalla rakennettu noin 14 TWh:n vuotuisen tuotannon edestä uusiutuvaa kapasiteettia. Tästä valtaosa, 84 prosenttia, on noussut Ruotsiin.

Siitä huolimatta Norja tuotti viime vuonna 15 TWh sähköä enemmän kuin kulutti. Kaikkien neljän pohjoismaan yhteinen ylijäämä vuonna 2015 oli 16 TWh, eli leijonanosa siitä oli norjalaisten tuotantoa.

Myös lupien hakemista helpotetaan

Vihreiden sertifikaattien hintojen pudottua alkuvuodesta ennätyksellisen alas ja markkinasähkön halvennuttua vuodesta 2012 noin 56 prosenttia – alle 20 euron/MWh, uusiutuvan investoijat kamppailevat nyt kannattavuusongelmissa. Mutta myös hallitseva vesivoimatuotanto on joutunut kohtaamaan vajoavat marginaalit.

Katkaisemalla tukiohjelman ja edistämällä sähkön vientiin suunnattujen siirtoverkostojen rakentamista Norjan hallitus hakee markkinaehtoisempaa pohjaa kaikille tuottajille. Se aikoo myös yksinkertaistaa lupahakemuskäytäntöjä.


Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit