10.02.2020, kello 11.12

Päästöt puoleen 1990 tasosta

Norja tiukentaa 2030 päästötavoitettaan

Norjan hallitus on esittänyt vuoden 2030 päästövähennystavoitteen hilaamista vähintään 50 prosenttiin nykyisestä voimassa olevasta 40 prosentin tavoitteesta.

Uusi tavoite mukailee YK:n Pariisin vuonna 2015 solmittua ilmastosopimusta, jonka mukaan valtioiden on joka viides vuosi esitettävä uusi tai päivitetty kansallinen päästövähennystavoite. Ensimmäinen viisivuotistarkastelu osuu tähän vuoteen ja tavoitteita odotetaan julkistettaviksi ennen seuraavaa YK:n ilmastokokousta (COP26), joka pidetään marraskuussa Glasgowissa.

Norja ei halua ainoastaan esittää 10 prosenttiyksikön tiukentamistavoitetta, vaan maan hallitus ilmoittaa lisäksi, että ehdollisesti yritetään jopa 55 prosentin vähennystä verrattuna vuoden 1990 kasvihuonekaasupäästöjen tasoon.

Valtiovarainministeri Jan Tore Sanner toteaa, että ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste ja Norja on valmis ottamaan päästöjen vähentämisessä johtavan roolin niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Norjan esimerkki voi Sannerin mukaan tasoittaa tietä muille maille samanlaisten päätösten tekemiseen.

Maan hallitus myöntää kuitenkin sen, että vaikka kasvihuonekaasut Norjassa pienenevät, ei sekään tapahdu riittävän nopeasti.

Lähde: EnergyLiveNews

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit