08.07.2014, kello 15.40
Liuskekaasukeskustelu kiihtyy Saksassa:
Oettinger haluaa Saksan pitävän liuskekaasuoptionsa
Eurooppa voisi saada kymmenesosan sähköntarpeestaan liuskekaasulla, uskoo energiakomissaari Günther Oettinger. Mutta hänen mukaansa se tarkoittaa, että liuskekaasua olisi voitava tuottaa myös Saksassa, jos ja kun Puola ja Britannia aikovat tehdä sitä omilla maaperillään.
B.Z. am Sonntag –lehdelle antamassaan haastattelussa Oettinger sanoo liuskekaasuoptiosta kiinni pitämisen edellyttävän, että liuskekaasuporaamisen kieltämiseen tai sen osittaiseen estämiseen tähtäävät lainsäädäntöhankkeet on kyettävä torjumaan.
Energiakomissaarin sormi osoittaa tässä suhteessa puoluetoverinsa, liittokansleri Angela Merkelin hallituksen kahta demarijäsentä, talousministeri Sigmar Gabrielia ja ympäristöministeri Barbara Hendricksiä.
Gabrielin ja Hendricksin ministeriöt valmistelevat liuskekaasuporaamiseen liittyvää lainsäädäntöesitystä, joka on tarkoitus antaa maan parlamentille vielä tänä vuonna. Hallituksen pöydälle esitys on tulossa lähiaikoina.
Demariministerit tiukan lainsäädännön kannalla
Ympäristöministeri Hendricksin mukaan amerikkalaisten käyttämää “epätavanomaista” porausmenetelmää ei tulla hyväksymään Saksassa. Hän katsoo amerikkalaisten menetelmien olevan rinnastettavissa maakaasun tavanomaiseen poraamiseen syvistä esiintymistä. Avainministerit aikovatkin esittää, että alle 3000 metrin syvyydessä olevien esiintymien hyödyntäminen kiellettäisiin tiukentamalla veden laatuun liittyvää lainsäädäntöä.
Liuskekivien sisältämän kaasun saaminen talteen vaatii veden ja kemikaalien pumppaamista kovalla paineella porausreikään, jotta kivet saadaan murtumaan. Monet ympäristötietoiset saksalaiset vastustavat menetelmää, koska pelkäävät sen saastuttavan juomavettä.
Teollisuus haluaisi hyödyntää
Saksan teollisuus on huolissaan nousevista energiakustannuksista, jotka rapauttavat sen kilpailukykyä suhteessa edullisista energiahinnoista hyötyviin amerikkalaisiin.
Siksi teollisuus haluaisi hyödyntää oman maansa liuskekaasuvarantoja, joiksi Saksassa arvioidaan 0.7 biljoonasta 2.3 biljoonaan kuutiometriä. Yrityksistä muun muassa ExxonMobil ja BASFin tytäryhtiö Wintershall ovat lobanneet liuskekaasuporaamisen puolesta.
Oettinger on jo aiemmin varoittanut Saksaa hylkäämästä liuskekaasua, koska sen avulla voidaan vähentää kaasuriippuvuutta Venäjästä ja pitää teollisuuden aktiviteettia yllä.
Oettingerin haastattelu B.Z. am Sonntag –lehdessä
Lue myös: Liuskekaasuväittely kiihtyy Saksassa
Kuva: EurActiv
Kommentit