07.12.2017, kello 13.38
Uusiutuvan energian tukijärjestelmä houkuttelee investoijia
Oppia Venäjältä?
Venäjän omintakeinen uusiutuvan energian tukijärjestelmä houkuttelee maahan vuosi vuodelta yhä enemmän ulkomaisia sijoittajia. Lappeenrannan yliopiston tuore väitöskirja pureutuu venäläisten kehittämään tukijärjestelmään.
Venäjällä on käytössä erikoinen uusiutuvan energian käyttöä edistävä tukijärjestelmä. Järjestelmä vähentää merkittävästi investointiriskejä suojaamalla investointien tuottavuutta markkinamuutoksilta. Samalla järjestelmä rohkaisee käynnistämään uusiutuvaan energiaan perustuvia hankkeita, mutta ilman merkittäviä valtiollisia panostuksia.
”Uusiutuvan energiantuotannon tukimekanismin vaikutukset alan sijoituksiin Venäjällä” -väitöskirjatyön mukaan syöttötariffit eivät ole ainoa vaihtoehto tukea uusiutuvaa energiaa. Tilaa ja tarvetta on myös vaihtoehtoisille tukimekanismeille. Lappeenrannassa uskotaan, että väitöskirjan tutkimustulokset antavat eväitä myös suomalaiseen energiapoliittiseen keskusteluun.
Tavoitteena 4,3 gigawattia uusiutuvaa
Venäjän uusiutuvan energian tukijärjestelmän tavoitteena on saada rakennetuksi 4,3 gigawattia uutta päästötöntä sähköntuotantokapasiteettia. Tästä tuulivoiman osuus olisi 2,5 gigawattia, aurinkovoiman osuus 1,7 gigawattia ja uuden vesivoiman 0,1 gigawattia. Osa suunnitellusta kapasiteetista on jo rakennettu.
Venäjän uusiutuvan energian tukijärjestelmä näyttää houkuttelevan vuosi vuodelta enemmän ulkomaisia investoijia maahan. Venäjän uusituvan energian markkinoilla voivat toimia sekä kotimaiset että ulkomaiset yritykset tasavertaisina, mikäli tukijärjestelmän edellytykset täyttyvät. Esimerkiksi Fortum rakentaa Venäjälle seuraavien neljän vuoden aikaan yhteensä tuhat megawattia uutta tuulivoimakapasiteettia — Fortum voitti rakentamista koskevan tarjouskisan tänä vuonna.
Tukijärjestelmään pääsyn edellytyksenä on tiettyjen vaatimusten täyttyminen. Pääomakustannuksille on asetettu rajat ja sähköntuotannolle on asetettu tavoitteet. Lisäksi järjestelmä sisältää erilaisia paikallisia vaatimuksia, jotka määrittelevät esimerkiksi kansallisilta markkinoilta hankittavien laitteiden osuuden hankkeissa.
Mariia Kozlovan väitöskirja on julkaistu yliopiston Acta Universitatis Lappeenrantaensis -julkaisusarjassa numerolla 772. Väitöskirjan sähköinen versio on ladattavissa yliopiston tietokannasta. Painetun teoksen voi ostaa LUT Shop -verkkokaupasta.
Kuva Scanstockphoto
Kommentit