01.03.2016, kello 14.37

Paineita päästökauppauudistukseen

Päästöoikeuden hinta alle 5 euron

Päästöoikeuden hinta on laskenut lyhyessä ajassa kahdeksan euron tasolta alle viiteen euroon. Markkinoilla hinta kääntyi laskuun jo joulukuussa, mutta varsinainen alamäki alkoi tammikuun alusta ja on jatkunut helmikuun puoleen väliin saakka.

– Roima hinnan pudotus on yllättänyt markkina-analyytikot. Yksittäistä selkeää syytä laskulle ei ole, mutta sen epäillään käynnistyneen vuoden vaihteessa spekulatiivisesta kaupankäynnistä, Energiaviraston markkina-asiantuntija Anna-Maija Sinnemaa sanoo.

Markkina-arvioiden mukaan hinnanlaskua on sittemmin siivittänyt muun muassa öljyn hinnan putoaminen. Päästöoikeuden hinta on nyt alhaisimmillaan sitten huhtikuun 2013, milloin hinta painui kolmen euron tuntumaan.

EU:n on tarkoitus uudistaa päästökauppaa niin, että päästöoikeudelle saataisiin kunnon hinta. Uudistus häämöttää kuitenkin tuskallisen kaukana, sillä se astuu voimaan vasta seuraavan päästökauppakauden alusta, eli vuodesta 2021 alkaen.

Tuolloin päästöoikeuksien kokonaismäärää on tarkoitus vähentää vuosittain entistä ripeämmin. Useat suuret EU-maat ovat esittäneet uudistuksen osittaista aikaistamista niin, että markkinoilta vedettäisiin päästöoikeuksia pois jo vuonna 2019.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit