25.03.2019, kello 16.36

Saksan valtiovarainministeri

Päästösakkoja ilmastotoimien sijaan

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz on päättänyt valita tuntuvien sakkojen maksamisen sen sijaan, että investoisi ilmastotoimiin, kirjoittaa tunnettu saksalaisjulkaisu die Welt.

Weltin toimittajan Daniel Wetzelin mukaan viime viikon keskiviikkona julkistettu liittohallituksen budjettiesitys ei sisällä rahoitustukea hankkeille, joilla lisätään rakennusten energiatehokkuutta. Ministerin asenne on lyönyt ällikällä energia-alan, vihreän teknologian ja rakennusalan edustajat.

Saksan kiinteistöliiton toimitusjohtaja Andreas Mattner sanoo hallituksen luvanneen, että rakennuksiin tehtävät energiatehokkuusinvestoinnit olisivat verovähennyskelpoisia. Se olisi Mattnerin mukaan tehokas työkalu lämmityssektorin päästöjen vähentämiseen - ja tilaisuus, jota ei pitäisi haaskata.

Mutta budjettiesitykseen onkin varattu 300 miljoonaa euroa aina vuoteen 2022 asti sakkoihin, joita EU:n taakanjakomekanismin mukaisesti veloitetaan unionin päästökauppajärjestelmän (ETS) ulkopuolisilta sektoreilta. Näihin kuuluvat liikenne, lämmitys ja maatalous.

Saksan nykyisen koalitiohallituksen pihtisynnytyksessä sovittiin siitä, että kiinteistö- ja rakennussektorin päästövähennysten osalta perustettaisiin vastaavanlainen komissio kuin hiilen energiankäytön alasajon osalta tehtiin, mutta toistaiseksi se on jäänyt vielä tekemättä sisäministeri Horst Seehoferilta, jonka vastuualueeseen kiinteistö- ja rakennustoimi kuuluu.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit