13.11.2014, kello 17.05
Suomen pääneuvottelija Hannu Laurikan tavoite
Pariisin ilmastokokouksesta sitova sopimus
Ensi vuoden lopulla Pariisissa kokoontuvan kansainvälisen ilmakokouksen olisi syytä saada aikaiseksi muodossa tai toisessa maailman maita sitova ilmastosopimus.
Ympäristöneuvos Hannu Laurikka puhui Energiateollisuus ry:n syysseminaarissa 13.11.2014 Finlandiatalolla.
— Sitovakaan sopimus ei vielä ratkaise ihmiskunnan ilmastohaastetta, mutta kääntäisi ilmastopolitiikan uudelle uralle, toteaa Suomen pääneuvottelija ympäristöneuvos Hannu Laurikka Ympäristöministeriöstä.
— Pariisissa tuskin vielä kyetään sopimaan keinoista, joilla ilmakehän lämpeneminen voitaisiin rajoittaa kahteen asteeseen. Sitovan sopimuksen avulla päästäisiin kuitenkin jo kurotusetäisyyden päähän tästä tavoitteesta.
Ilmastopolitiikan toteuttamisessa teollisuusmaiden ja kehittyvien maiden kesken on yhä näkemyseroja, joiden välille olisi löydettävä tasapainotila. Teollisuusmaat haluavat ryhtyä heti vähentämään päästöjä, mutta kehittyvät maat painottavat ilmastomuutoksen aiheuttamien haittojen torjumista ja ilmastopoliittisten toimien rahoittamista.
— Vihreän ilmastorahaston perustaminen on ollut positiivinen signaali, mutta silti Pariisin kokouksen vaikeimmat aiheet ovat ilmastopolitiikan rahoitus, ilmastomuutoksen aiheuttamat vahingot ja ilmastomuutokseen sopeutuminen, Laurikka huomauttaa.
Vihreä ilmastorahasto tukee kehittyvissä maissa tehtäviä ilmastopoliittisia toimia. Osa teollisuusmaista on jo ilmoittautunut rahaston rahoittajaksi ja monien maiden arvioidaan osallistuvan sen toimintaan. Tällä hetkellä rahaston pääoma on kolme miljardia dollaria.
Laurikan mielestä USA:n ja Kiinan välille kehittynyt ilmastopoliittinen sopu helpottaa uuden sopimuksen syntymistä. Myös Venäjän ilmoitus osallistua Pariisin kokoukseen on hyvä uutinen.
— Euroopan unioni, USA, Kiina ja Venäjä kattavat yli puolet maailman kasvihuonekaasupäästöistä.
USA:n poliittisen tilanteen muuttuminen republikaanien noustua maan päätöksentekokoneessa enemmistöasemaan voi kuitenkin luoda epävarmuustekijän kansainväliseen ilmastopolitiikkaan. Kykeneekö USA laillisesti sitoutumaan Pariisissa tehtäviin päätöksiin? Toisaalta Laurikka muistuttaa, että myös republikaanien riveissä on jo ilmastopolitiikan hyväksyviä ääniä.
Pariisin ilmastokokouksessa on suurten kysymysten lisäksi joukko asioita, joista pitäisi voida päättää. Kansallisia toimia koskevien tietojen avaaminen ja toimenpiteiden kattavuus ovat tällaisia.
— Maat ovat erilaisia ja suhtautuvat eri tavoin kansallisten tietojen avaamiseen. Euroopan unionissa kannatetaan läpinäkyvyyttä, mutta yksi kynnyskysymys liittyy myös siihen, miten maiden erilaisuus osataan ottaa huomioon. Myös ilmastomuutoksen aiheuttamat haitat kohtelevat maailman maita eri tavoilla.
Kööpenhaminan epäonnistuneen ilmastokokouksen opetus oli, että tärkeimmistä linjauksista on voitava sopia ennakkoon. Ennen varsinaista Pariisin kokousta järjestetään useita valmistelevia kokouksia, joissa kiistanaiheisia asioita voidaan käsitellä ja sovitella.
Kuva: Olli Häkämies
Kommentit