05.02.2016, kello 13.14

Pelikenttä ilman maalia

Työ uuden uusiutuvan energian tuen eteen on käynnistynyt yhtäaikaisesti kansallisen energia- ja ilmastostrategian kanssa. Pääministeri Sipilän hallitusohjelma linjasi teknologianeutraalista ja kustannustehokkaasta tuesta uusiutuvien energialähteiden edistämiseksi. Työhön on lähdetty rivakasti työ- ja elinkeinoministeriön asettaman työryhmän toimesta. Kaikki juoksevat pallon perässä — mutta missä on maali?

Tukea laaditaan teollisen mittakaavan sähköntuotannolle. Tuulivoimahankkeilla on kova kiire, koska vain puolet kehitteillä olevista hankkeista ehtii nykyisen tuotantotuen piiriin. Tuki tuulivoimalle jatkuu aina vuoteen 2030 asti ollen korkeimmillaan vuosina 2018-2023 ja saavuttaen kumulatiivisesti yli 2 miljardin loven valtion kukkaroon.

Ei ihme, että myös Taalerin kaltaiset toimijat lobbaavat uutta tukea edellisen rinnalle. Laskelmat ja kilpailuttamisen mallit on mietitty valmiiksi, jotta veronmaksajat voisivat taata pääomasijoittajille riskittömän ja varman tuoton näinä taloudellisesti kovina aikoina. Onhan kyseisellä toimijalla jo kahden tuulivoimarahaston kautta lähes viidennes syöttötariffijärjestelmästä hallussaan ja hankkeita edelleen jonossa odottamassa paikkaa ennen vuotta 2018. Kysyisin kuitenkin, onko tämä oikea kohde veronmaksajien rahoille?

Nyt olisi aika pysähtyä ja arvioida, onko meillä tarvetta uudelle tukimekanismille. Olemme Suomessa saavuttaneet kansallisen uusiutuvien tavoitteen vuodelle 2020 kuusi vuotta etuajassa. Hallitusohjelman uusiutuvien tavoite tähtää ensi vuosikymmenen loppuun – samoin uudet EU‑tavoitteet ovat vuodelle 2030 koskien ensisijaisesti kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä. Näihin tavoitteisiin sähköjärjestelmämme on jo markkinaehtoisesti pelaamassa maaliin: viime vuonna tuotannostamme 79 % on kasvihuonekaasupäästötöntä, 45 % uusiutuvaa ja puolet kotimaista. Sen sijaan kokonaisuutena olemme energiasektorilla jäljessä tavoitteista. Päästökaupan ulkopuolelle Suomi saa sitovat päästötavoitteet, joiden saavuttamiseksi tarvitaan myös taloudellisia kannusteita.

Peli on käynnissä sähköntuotannon tuen laatimiseksi, kilpailuttamiseksi, saamiseksi. Pallo on kentällä. Pelaajat juoksevat sen perässä ja välillä hiovat taktiikoitaan - mutta missä on maali? Mihin tuella tähdätään? Mikä on sen tavoite? Jatkan potkuja, kunnes maali löytyy, tai pakkaan onnellisena pelikassini järjestäjien tullessa kertomaan, että peli onkin ihan toisella kentällä.

Pia Oesch
sähköntuotannon asiantuntija

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Viisasta ajattelua

Kuina tämänkin kirjoituksen saisi Helsingin vihreille tiedoksi. Valtakunnallisesti viisasta ajattelua eli kiitos Pia.

- pe helmik. 05 16:17:07 2016

Eivätkö jäljet pelota?

Työryhmän kokoonpanossa ihmetyttää kovasti vain ja ainoastaan keinolla millä hyvänsä tuulivoimarahastuksen lobbaamiseen keskittyneen STY:n pysyvä asiantuntijajäsenyys työryhmässä.

Mukana näkyvät olevan
Toiminnanjohtaja Anni Mikkonen, SuomenTuulivoimayhdistys ry
(Hallituksen puheenjohtaja Jari Suominen,Suomen Tuulivoimayhdistys ry)

- pe helmik. 05 19:14:55 2016

STY:n rooli

Kuten edellä todettu, TEM:in työryhmässä istuu mm. STY:n jäseniä tavoitteena saada tuulivoima-alallle maksimaaliset tuet. Ymmärtäisin jos heitä kuultaisiin ulkopuolisena asiantuntijana, mutta ei pitäisi olla mahdollista että he ovat mukana päättämässä omassa asiassaan kun kyse voi olla miljardeista.

Työryhmän vetäjä, TEM:in virkamies, kertoi jo ennen ryhmän kokoonpanoa että uusi tuki alkaa vuonna 2018. Valtioneuvostolla ja eduskunnalla olisi jäämässä kumileimasimen rooli eikä tuen nollavaihtoehtoa ole missään vaiheessa tarkasteltu.

Hyvä kirjoitus kolumnistilta, mutta kumulatiivinen 2 miljardia nykytuella on pahasti alakanttiin arvioitu, ellei sähkön markkinahinta nouse reippaasti.

- la helmik. 06 11:08:58 2016

Ei varaa uuteen tuulitukeen

Tuskin tuulivoima saa tukea lähivuosina.
Valtava tuki on pirstaloinut Suomen metsäisiä hiilinieluja ulkomaisilla voimaloilla, jotka imevät sähköä talvipakkasilla.

Ministeri Anne Berner on todennut tänään (6.2.2016) Ahvenanmaan tuulivoimatukiaisten hamuamisesta, että valtiolla ei ole varaa uuteen tuulitukeen.

No, olihan niitä kuunteluoppilaita ennen vanhaan koulun penkillä. Liekö STY sellainen tuossa TEM:n työryhmässä?

- la helmik. 06 19:06:06 2016

Tuulituki on huonoa energiapolitiikkaa

Hyvä Pia kun otat asian esille. Nyt vielä pitäisi saada päättäjät ymmärtämään ja myöntämään, että linja on väärä. Sähköverkon ja tuotannon kannalta olisi paljon hyödyllisempää, että tuettaisiin siirtymistä suorasta sähkölämmityksestä maalämpöpummpuihin. Kotitalousvähennys toki hieman helpottaa tilannetta, mutta ei tarpeeksi. Maalämmöllä saataisiin pienennettyä huomattavasti tarvittavaa maksimitehoa. Ilmalämpöpumput eivät tätä tilannetta paranna, eikä se, että tuotetaan veronmaksajien rahoilla tuuli- ja aurinkosähköä silloin, kun kulutus on vähäistä.

- to helmik. 11 12:52:59 2016