14.04.2016, kello 10.04

Bioenergia ry selvitytti:

Pellettitakat voivat korvata sähkölämmitystä

Automaattisista pellettitakoista voi tulla kilpailukykyinen sähkölämmityksen korvaaja uusissa ja saneerattavissa kiinteistöissä, arvioi Bioenergia ry tilaamassaan selvityksessä.

Selvityksessä arvioitiin pellettitakan soveltuvuutta suomalaiseen rakennuskantaan. Bioenergian mukaan pellettitakkojen vallankumous on mahdollista, sillä potentiaalisia kohteita on ainakin 100 000.

Tulosten mukaan pellettitakat sopivat sekä vesikiertoiseen järjestelmään että osaksi kuivalämmitysjärjestelmää. Ne toimivat tehokkaasti myös sähkön huippukulutuspiikin leikkaamisessa.

Voidaan lämmittää monipuolisesti

Selvityksessä laskettiin erilaisten lämmitysvaihtoehtojen elinkaarikustannuksia sekä arvioitiin pellettitakkojen potentiaalia rakennuskannassa ja mahdollista roolia sähkön huippukulutuksen leikkaamisessa.

Laskelmissa verrattiin suorasähkö- tai öljylämmitteisen talon lämmityksen ja käyttöveden tuottamista pellettitakalla. Vertailtavina olivat lämpöpumput, uusi öljykattilalla ja sähkön käyttöä tehostavat toimet.

Tulosten perusteella pellettitakka on elinkaarikustannuksiltaan kilpailukykyinen ratkaisu sekä uusissa että vanhemmissa omakotitaloissa. Pellettitakkaan perustuvan lämmitysjärjestelmän käyttövaihe nousee elinkaarikustannusvertailuissa avainasemaan.

– Pellettitakkojen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Niistä löytyy ratkaisuja sekä uudis- että korjausrakentajan tarpeisiin. Takoilla voi lämmittää ilmakiertoisesti yhtä tai useampaa huonetilaa, ja vesikiertoisia takkoja voidaan kytkeä lämminvesivaraajaan ja vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään, Bioenergian toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty sanoo.

– Pellettitakkojen avulla voidaan kattaa tilojen ja käyttöveden lämmitystarve kokonaan tai hoitaa pelkkä käyttöveden lämmitys ja hyödyntää loppuosa lämmöstä asuintilojen lämmityksessä. Ne voidaan yhdistää aurinkokeräimien ja tulisijojen kanssa hybridiratkaisuiksi.

Sopii sähkön kysyntäjoustoihin

Sähkölämmittäjä voi vähentää pellettitakan avulla sähkönkulutustaan tai luopua kokonaan sähkölämmityksestä. Toisin kuin sähkölämmitys, lämpöpumput ja muut lämmityslaitteet pellettitakka ei lisää sähköntarvetta säiden kylmetessä.

Bioenergia ry:stä korostetaan, että varsinaisten kysyntäjouston välineiden ja taloudellisten kannusteiden ollessa vielä lapsenkengissä suurimmat muutokset kotitalouksien kulutushuippuun ja sen ilmastovaikutuksiin saadaan aikaan vähentämällä lämmitykseen käytetyn sähkön käyttöä.

Suomen rakennuskannassa on ainakin 100 000 sellaista sähkölämmitteistä pientaloa, rivitaloasuntoa tai kesämökkiä, joiden omistajat ovat potentiaalisia asiakkaita erilaisille pellettitakkaratkaisuille.

Bioenergia ry näki selvityksen teettämisen tarpeelliseksi siksi, että Suomessa pellettitakka ja sen käyttömahdollisuudet on heikosti tunnettu. Sen sijaan Etelä- ja Keski-Euroopassa pellettitakkoja myydään lähes puoli miljoonaa kappaletta vuosittain.

Selvityksen vertailulaskelmien tekijöinä toimivat Ekokumppanit Oy ja Tietotakomo Ay. Selvityksen rahoittivat taas Motiva, Vapo Oy, Versowood Oy, StoraEnso Wood Products Oy, Deletec Oy ja Kardonar Oy.

Kuva: Bioenergia ry

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit