25.05.2016, kello 14.29

Tuulivoimatilastoa 2015

Pohjois-Pohjanmaa on Suomen tuulivoima-mekka

Pohjois-Pohjanmaalle on rakennettu Suomen tuulivoimasta 40 prosenttia. Se on maakunnista selvästi eniten. Pohjois-Pohjanmaan jälkeen tulevat Lappi (24 %) ja Satakunta (14 %). Luvut käyvät ilmi Suomen Tuulivoimayhdistyksen julkaisemista tuulivoimatilastoista vuodelta 2015.

Suomesta löytyy myös maakuntia, joihin tuulivoimaa ei ole vielä lainkaan rakennettu. Näitä ovat muun muassa Pirkanmaa, Keski-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo.

Tuulivoimaa on tähän saakka rakennettu pääosin rannikon läheisyyteen, missä tuuliolosuhteet ovat tasaisimmat ja vuotuiset keskituulet korkeat. Kehittyneen teknologian ja voimaloiden kasvaneiden tornikorkeuksien ansiosta tuulivoimatuotantoa voi ja kannattaa kuitenkin rakentaa myös sisämaahan.

Tuulivoimatilastojen mukaan 90 prosenttia tuulivoimahankkeista on suomalaisessa omistuksessa. Selvästi suurin omistaja on Tuuliwatti, jonka osuus kapasiteetista on 30 prosenttia. Sen jälkeen tulevat EPV Tuulivoima (7 %) sekä Puhuri, Allianz ja Taaleri Pääomarahastot (kukin 5 %). Energiayhtiöt ovat merkittäviä omistajia ja rakennuttajia Suomen tuulivoimaliiketoiminnassa.

Suomen tuulivoimalat edustavat uusinta tekniikkaa

Suomeen rakennetut tuulivoimalat ovat lähes kaikki eurooppalaista alkuperää. Voimaloista puolet on teholtaan 2 - 3 MW ja vain alle kymmenesosa on yli 4 MW. Suomeen tuulivoimaloita ovat eniten toimittaneet tanskalainen Vestas (40 %), saksalainen Nordex (17 %) ja espanjalainen Gamesa (12 %).

Tuulivoimarakentaminen Suomessa käynnistyi verrattain myöhään, joten täällä päästiin suoraan hyödyntämään teknologian kehitystä ja uusimman sukupolven voimaloita.

Teknologiateollisuuden Tuulivoima-alan toimittajat -toimialaryhmän puheenjohtaja Teijo Kärnä sanookin, että modernit voimalat ovat huipputeknologiaa luotettavuudeltaan ja energiatuotannoltaan. Niiden tuotekehityksessä on kiinnitetty huomiota myös äänimaailman hallintaan ja sähköntuotantoon arktisissa olosuhteissa.

Tuulivoimatilasto 2015

Kuva: Hyötytuuli Oy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Pohjois-Pohjanmaalla on jo liikaa tuulivoimaloita

Jotain rajaa Pohjois-Pohjanmaan luonnon ja maisemien tuhoamiselle. Ajatellaanko ollenkaan sitä, että Pohjois-Pohjanmaalla myös asutaan? Tuulivoimateollisuus pilaa maisemat laajoilta alueita, tekee niistä ahdistavia, epähaluttavia. Ennustan tuulivoima-aluepitäjien vetovoiman voimakasta laskua.

Riikka - ti jouluk. 20 15:25:08 2016