07.10.2016, kello 15.09

Kallistunut hiili ja kuiva sää syitä

Pörssisähkön hinta nousussa

Pörssisähkön hinta on viime aikoina noussut. Nousua on siivittänyt ennen kaikkea kivihiilen kallistuminen, kun sen kysyntä Kiinassa on kasvanut.

Myös maakaasun hinta on ollut nousussa, mutta polttoaineiden hintojen lisäksi sähkön markkinahinnan kipuamista on tukenut normaalia kuivempi sää.

- Sen myötä vesivoimatuottajien kontrolli vedestä on pysynyt hyvänä ja spot-hinnat ovat toteutuneet odotuksia korkeampina, Enegian markkina-analyytikko Markus Herranen sanoo.

- Spot-hinnat nousevat myös tulevina kuukausina, kun sähkön kysyntä lisääntyy lämpötilojen laskiessa. Markkinoiden odotus seuraavan vuoden sähkön hinnasta onkin noussut vuoden korkeimpiin noteerauksiin.Kuva: Vuosituotteiden hintataso Suomessa


Päästömarkkinoilla kesän ja alkusyksyn hinnat syöksyivät, kun Brexitin tuoma epävarmuus ylläpiti epävarmuutta ylitarjontaa pursuavilla markkinoilla.

Herrasen mukaan ylitarjonta ja epävarmuus tuovat myös lyhyellä ja keskipitkällä tähtäimellä alipainetta hintoihin, mutta odotuksissa on, että päästöoikeuden hinnan ei anneta pidemmällä tähtäimellä romahtaa. Alimmillaan päästöoikeuden hinta laski alle 4 €/t tasoon, mutta hiljattain hinta on palautunut lähelle 5 €/t tasoa.

Kivihiilimarkkinalla Herranen arvioi tuotannon kasvavan niukkuuden ja nousseen hinnan myötä ja sen myötä sähkön hintatason rauhoittuvan. Mikäli sää jatkuu kuivana, on silti mahdollista, että hinta jatkaa edelleen nousuaan.

- Lyhyellä tähtäimellä sähkön hinnan nousu on ollut kuitenkin voimakasta, ja jos sää kääntyisi sateiseksi, on hinnoissa korjausliikkeen mahdollisuus myös alaspäin. Mutta toistaiseksi näyttää, että trendi on vahvasti nouseva ja hintatason voi edelleen odottaa jatkavan ylöspäin.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit