24.06.2020, kello 08.53

’Kadun aurinkoisella puolella’

Puolan aurinkoenergia nousussa

Puolan aurinkoenergiapotentiaalin odotetaan kasvavan 8 GW:iin vuoteen 2025 mennessä, millä maa nousisi EU:n top-10:een. Näin arvioi Puolan uusiutuvan energian instituutti (IEO).

Aurinkoenergia (PV) on tällä hetkellä Puolan nopeimmin kasvava uusiutuvan energian lähde. Koronaviruspandemiakaan ei ole pysäyttänyt kasvua, vaan päinvastoin siitä huolimatta kasvu on ollut ennennäkemättömän vauhdikasta.

Vuoden 2019 Puolan aurinkoenergian kapasiteetti oli 1,3 GW, mutta nyt puolisen vuotta myöhemmin lukema on kivunnut jo lähes 2 GW:iin. Toukokuusta kesäkuuhun aurinkopaneelien asennukset lisääntyivät noin 7 prosenttia.

Kuluvan vuoden loppuun mennessä aurinkosähköä ennakoidaan tuotettavan 2,5 GW:n teholla, mikä merkitsisi 1,2 GW teholisäystä ja ennätysvuotta Puolan aurinkoenergia-alalle.

Nopeasta kehityksestä ja merkittävistä tulevaisuuden näkymistä on kiittäminen maan hallituksen tarjoamia kannustimia yksityisille kotitalouksille. Tulevat ennusmerkit näyttävät lisäksi lupaavimmilta kuin aiemmin ounasteltiin, arvioidaan IEO:n julkaisemassa raportissa ‘The Market for Photovoltaics in Poland’. Raportin tulokset ovat osa Puolan kansallista energia- ja ilmasto-ohjelmaa vuoteen 2030.

Lähde: thefirstnews.com
Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Tytus Żmijewski/PAP

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit