29.08.2018, kello 15.55

’Viimeistä voimalaa’ uhkaa rökäletappiot

Puolan hiilivoima totuuden edessä

EU:n suunnitelma lopettaa julkinen tuki fossiilisia polttoaineita käyttävälle sähköntuotannolle saattaa tehdä puolalaisesta Ostrołęka C:n hiilivoimalaprojektista täysin kannattamattoman muutamassa vuodessa.

Tällaiseen arvioon on päätynyt ajatuspaja Carbon Tracker raportissaan, jonka EurActive julkaisi 29.8. Raportin mukaan hiilivoimalaprojektiin investoivat tahot voivat menettää jopa 1,7 miljardia euroa. Ostrołęka C:tä on useissa yhteyksissä 'brändätty' Puolan viimeiseksi hiilivoimalaksi.

Ostrołęka C on osa Puolan hallituksen suunnitelmaa varmistaa maan energiaturvallisuus. Se on esitetty tärkeänä lisänä uusiutuvalle energialle, jonka on tarkoitus korvata osa vanhoista ja huonotehoisista hiilivoimaloista vuoteen 2020 mennessä.

Mutta projekti on vahvasti riippuvainen fossiilisille polttoaineille suunnatusta valtion tuista, joista EU suunnittelee parhaillaan luopuvansa vähentääkseen ilmansaasteita ja rajoittaakseen ilmaston lämpenemistä.

Valtiontuet tulilinjalla EU:ssa

EU:ssa parhaillaan harkinnassa oleva kapasiteettimarkkinauudistus leikkaisi julkiset valtiontuet voimalaitoksilta, jotka päästävät enemmän kuin 550g hiilidioksidia kilowattituntia (kWh) kohden. Se tarkoittaisi käytännössä tukien loppumista kaikilta hiilivoimalaitoksilta ja osalta huonotehoisia kaasuvoimalaitoksia.

- Se olisi varmasti viimeisin Puolassa rakennettava hiilivoimalaitos, ja jos se ylipäätään saataisiin rakennetuksi, olisi sen kohtalona olla rahoituksellinen ja taloudellinen katastrofi, Carbon Trackerin vanhempi analyytikko Matthew Gray sanoo.

- Mikäli oletetaan, ettei kapasiteettimarkkinamaksuja ole ja Ostrołęka C rakennetaan eikä sitä suljeta heti alkumetreillä, se voisi tuottaa negatiivista ’arvonnousua’ 1,7 miljardia euroa, Gray lisää.

Kapasiteettimarkkinauudistuksen yksityiskohdista käydään vielä keskusteluja EU:n päättävissä elimissä, ja lopullista sopua päätöksistä odotetaan marras- tai joulukuulle. Puola onnistui pehmentämään uudistuksen vaikutuksia jo alustavissa keskusteluissa muiden jäsenmaiden kanssa viime vuoden joulukuussa. Se sai muun muassa hienosäätöä aikajänteeseen, jolla valtiontuet aiotaan poistaa.

Siitä huolimatta, että päätös lopullisista EU-toimista on vielä tekemättä, toimet varmasti purevat hiilisähkön tuotantoon, vaikka eivät olisikaan kireimmästä päästä. Kapasiteettimaksut saatetaan sallia, mutta siinä tapauksessa niitä vähennettäneen joka vuosi vuodesta 2025 alkaen – ja poistettaneen kokonaan vuonna 2030, Carbon Trackerista arvioidaan.

Hiilivoimaprojekti piti alun perin käynnistyä jo 2012

Ostrołęka C on kahden puolalaisen valtio-omisteisen yhtiön, Energa SA:n and Enea SA:n yhteisyritys. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan voimalaitoksen rakennustyöt piti aloittaa jo vuonna 2012, mutta Energan johto jäädytti aloituksen vetoamalla rahoitusvaikeuksiin. Projekti herätettiin henkiin vuonna 2016, jolloin ilmoitettiin suunnitelmista hakea strategista investoijaa tai kumppani-investoijaa.

Toukokuussa 2016 julkistetussa lausunnossa Energa tunnusti Ostrołęka C:n tarvitsevan laillista ja systemaattista järjestelmää saadakseen uudet investoinnit kannattaviksi konventionaalisella sähköntuotantosektorilla. Käytännössä sillä tarkoitettiin toimivien kapasiteettimarkkinoiden luomista Puolaan.

Carbon Trackerin Grayn mukaan kapasiteettimaksut 2020-luvun jälkipuoliskolla ovat kuitenkin hyvin epätodennäköisiä, joten voimalaitoksen pitkän ajan kannattavuudella ei ole todellisuuspohjaa. Pitkän ajan marginaalikustannusten pohjalta laskettuna Ostrołęka C:stä tullee yksi kalliimmista voimalaitoksista ikinä.

Puolan ’viimeisestä hiilivoimalaitoksesta’ on tullut jatkuva päänsärky Energalle. Yhtiö on kutsunut koolle maanantaiksi 3.9. hallituksen kokouksen, jossa ainoana asiakohtana on se, alistetaanko päätös Ostrołęka C:n rakennustöiden aloittamisesta osakkeenomistajille. Energan päänsärkyä kuvastaa myös se, että nykyinen toimitusjohtaja Alicja Barbara Klimiuk on yhtiön kuudes toimitusjohtaja kahden vuoden sisällä ja yhdeksäs toimitusjohtaja 40 kuukauden sisällä.

Yhtiö odottaa “pysyvää kassavirtaa” Puolan sähkömarkkinoilta

Energa Groupin tiedottaja Adama Kasprzyka myöntää, että kapasiteettimarkkina on olennainen tekijä kassavirtaennusteissa, mutta että yhtiö odottaa ’suurimman osan arvonlisäyksestä’ syntyvän maan sähkömarkkinoilta.

- Päinvastoin kuin Carbon Trackerin raportti arvioi, me emme usko skenaarioon, jossa Ostrołęka C jäisi ilman kapasiteettimaksuja, Kasprzyka lisäsi EURACTIVille lähettämässään sähköpostiviestissä.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Twitter.com

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit