17.04.2019, kello 12.38

Uusi markkinapaikka ilmastonmuutosta torjumaan

Puro poistaa hiilidioksidia

Uusi Puro-niminen markkinapaikka arvottaa ilmasta imuroidun hiilidioksidin. Onnistuessaan Puro vähentäisi ilmasta yhtä paljon hiilidioksidia kuin EU:n päästökauppa seuraavien 5–10 vuoden aikana.

Puro on enemmän kuin teknologianeutraali. Purolle kelpaavat kaikenlaiset tavat poistaa ilmasta hiilidioksidia, kunhan asia voidaan todentaa yleisesti hyväksytyllä tieteellisellä tavalla. Tämän jälkeen teknologiaa tai menetelmää hallinnoiva yritys saa sertifikaatin, jolla se voi käydä kauppaa.

— Havaitsimme, että maailmassa on vielä paljon keinoja vähentää ilmakehän hiilidioksidia, mutta niiden käytölle ei ole taloudellisia kannustimia. Siksi ne ovat monesti myös alihyödynnettyjä tai alikehittyneitä mentelmiä, kertoo Fortumin Innovation Manager Marianne Tikkanen. Puro on Fortumin käynnistämä start up -hanke.

Oleellista ei ole kuitenkaan vähentää ilmakehän hiilidioksidia jollain teknisellä menetelmällä. Muutkin tavat kelpaavat mukaan — esimerkiksi luonnonilmiöiden hyödyntäminen. Pelloille istutettavat hiilidioksidia sitovat kasvit voisi olla tällainen keino — tai hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS), jota kansainvälinen ilmastopolitiikka ei vielä tunnista. Tikkasen mukaan oleellista on ennen kaikkea hiilidioksidin vähentäminen ilmakehästä.

Fortumin lisäksi hankkeessa on tällä hetkellä mukana 23 yritystä. Näitä ovat mm. Tieto, Valio, St1, Pöyry Management Consulting, Compensate Foundation, Carbofex, Yara Suomi Oy, Lassila & Tikanoja, SOK, Orbix, Nordic Offset, Hedman Partners, South Pole ja SEB.

— Ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi ei riitä päästöjen vähentäminen, vaan samalla meidän on kyettävä poistamaan hiilidioksidia myös ilmakehästä. Puro-hanke on yritys luoda taloudellisia kannustimia tätä varten, toteaa Joachim Alpen, SEB:n Large Corporates & Financial Institutions -yhtiöstä.

Vapaaehtoinen ja täydentävä

Puro-markkinapaikalla ei ole samanlaista statusta kuin EU:n päästökauppajärjestelmällä. Puron kautta syntyviä vähenemiä ei lasketa kansallisiin päästövähennystä mittaaviin taseisiin.

— Puro on vapaaehtoinen järjestelmä, jolla yritys voi osoittaa asiakkailleen, omistajilleen ja sidosryhmilleen ilmastonmuutosta hillitsevät toimet, Tikkanen toteaa.

Puro toimii huutokauppa periaatteella. Alkuvaiheessa tarjolla on kolme erilaista pitkäkestoista sertifikaattia. Ne kaikki perustuvat teollisiin hiilidioksidin poistomenetelmiin. Kolme alkuvaiheen sertifikaattia ovat karbonaattikivielementteihin kiinnitetty hiilidioksidi, puiset rakennuselementit sekä biohiili. Ensimmäiset Puro-huutokaupat järjestetään toukokuun ja kesäkuun aikana. Puro on avoinna kaikille yrityksille, jotka kykenevät poistamaan hiilidioksidia ilmasta ja jotka haluavat hyödyntää sertifikaattien mahdollisuuksia.

teksti Petri Sallinen

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit