01.02.2016, kello 14.22

PVO-Vesivoima tuotantoennätykseen

Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoima tuotti sähköä vuonna 2015 enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuoden tuotanto oli 2,4 terawattituntia (TWh), mikä on yli kolmasosan enemmän kuin keskimääräisenä vuonna.

PVO-Vesivoiman mukaan ennätystuotantoon siivittivät hyvä vesivuosi ja voimalaitosten erinomainen käytettävyys. Kemi- ja Iijoen vesistöalueilla satoi vuoden aikana selvästi keskimääräistä enemmän ja Kokemäenjoellakin lähes pitkänajan keskiarvoa vastaava määrä.

Yhtiön voimalaitokset ovat hyvässä kunnossa, ja niiden energiatehokkuus on peruskunnostuksien ansiosta huippuluokkaa. Voimalaitosten kunnostuksiin ja tehonkorotuksiin on investoitu viime vuosien aikana noin 60 miljoonaa euroa.

Ennätystuotannosta huolimatta kaikkea veden energiaa ei saatu hyötykäyttöön. Pohjoisen jokien runsaan virtaaman vuoksi jouduttiin voimalaitosten ohi juoksuttamaan ennätysmäärä vettä.

Voimalaitosten ohijuoksutuksissa hukattiin vuoden aikana lähes 500 gigawattituntia (GWh) energiaa. Siitä valtaosa Iijoella - yli 340 GWh. Tällä energiamäärällä olisi voitu kattaa kahden keskikokoisen kaupungin yksityinen sähkönkulutus.

Kuva: PVO-Vesivoima

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Ennätystuotot kalateihin?

Olisiko tuota niin valitettavaa ohijuoksutusta mahdollista ohjata kalateihin? Näin maalaisjärjellä ajateltuna, jos voimalat tuottavat ennätysmääräistä voittoa omistajilleen, tulisi omistajien käyttää myös voittojaan aiheuttamansa haitan (vaelluskalaesteiden) minimoimiseen. Kansalaiset kokevat vääryyttä PVO:n toiminnasta lähes tuhoutuneina varlluskalakantoina, joten olisi hyvä että kun ylimääräistä vettä on, se ohjattaisiin nousu-uomaan, jolla mahdollistettaisiin vaelluskalojen palaaminen Ii- ja mahdollisesti myös Kemijokeen. Iijoki toki olisi realistisempi. Ehdotan siis, että PVO täyttäisi yhteiskuntavastuunsa ja ryhtyisi toteuttamaan kauan kaivattuja kalateitä Iijokeen, koska RAHAA ON!

- to helmik. 25 07:56:11 2016