09.12.2015, kello 11.40

Huikea energiansäästömahdollisuus

Pyöritetään sähkömoottoreita tehokkaammin

Jos maailman kaikkiin pumppuihin ja tuulettimiin asennettaisiin energiatehokkaat moottorit ja laitteet niiden nopeuden säätämiseen, säästyisi sähköä suurin piirtein EU:n vuoden 2013 sähköntuotannon verran!

Näin kirjoittaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtajablogissa ABB oy:n toimitusjohtaja Tauno Heinola, joka myös muistuttaa, että energiatehokkaat sähkömoottorit ja niiden nopeuden säätäminen ovat molemmat suomalaista huippuosaamista.

       Tauno Heinola

– Energiansäästömahdollisuus on valtava, koska sähkömoottorit kuuluvat suurimpiin energiankuluttajiin. Ne pyörittävät kaikenlaisia koneita ja laitteita ja niiden osuus koko maailmassa kulutetusta sähköstä on 40 prosenttia, Heinola sanoo.

Hänen mukaansa noin 12 prosenttia EU:n alueen hiilidioksidipäästöistä syntyy sähkömoottoreiden pyörittämiseen tarvittavan sähkön tuottamisesta - enemmän päästöjä syntyy vain rakennusten lämmittämisestä.

– Energiatehokkuuden parantaminen on lupaavin kaikista toimenpiteistä, joita voidaan toteuttaa tai toteutetaan parhaillaan ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentämiseksi.

Heinola korostaa lisäksi, että useita toimenpiteitä voidaan käynnistää välittömästi taloudellisen kasvun vaarantumatta. Niillä voidaan jopa parantaa kilpailukykyä, sillä investoinnit energiatehokkaaseen teknologiaan maksavat itsensä takaisin muutamassa vuodessa matalampina energiakustannuksina.

Pääkuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit