09.02.2017, kello 14.16

ET mukana REINO-hankkeessa

Rakennusten energiankulutusta optimoidaan

Aalto-yliopiston käynnistämässä REINO-hankkeessa kehitetään älykästä joustoa asuin- ja toimistorakennusten energiankulutuksen ohjaukseen. Hankkeessa ovat mukana yrityksistä muun muassa Granlund ja SRV sekä toimialaliitoista Energiateollisuus ry.

Tavoitteena on tuottaa algoritmeja, joiden avulla energiakulutusta voidaan ohjata joustavasti. Samalla käyttäjät säästävät kustannuksissa, kun hyväksyvät olosuhteiden hetkellisen heikkenemisen esimerkiksi lämmityksessä, jäähdytyksessä ja ilmastoinnissa.

Hankkeessa kehitetään ohjauslaitteita ja -ohjelmistoja sekä vertaillaan niiden toimintaa ja tuottamia kustannussäästöjä todellisissa kohteissa. Samalla tuetaan yritysten pääsyä alan kansainvälisille markkinoille.

REINO-hankkeen taustalla on rakennusten kuluttama energia, joka noin on 40 prosenttia maailman koko energiankulutuksesta. Euroopassa jo 10 prosentin energiansäästö tarkoittaisi 27 miljardin euron vuotuista kustannussäästöä ja siten suuria markkinoita kulutuksen ohjaukselle. Myös kasvava uusiutuva sähköntuotanto tarvitsee energiajärjestelmiin lisää joustavuutta.

Kaksivuotisen REINO-hankkeen (Rakennusten käyttäjät huomioiva esineiden internet (IoT) osana kestäviä energiajärjestelmiä) päärahoittaja on Tekes ja rahoitus on osa Tekesin Challenge Finland-instrumenttia. Hanke yhdistää Aalto-yliopiston energia-alan ja teollisen internetin tutkimuksen.

Kuva: Aalto-yliopisto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit