03.12.2019, kello 09.10

Entso-E kausikatsauksessaan:

Ranska ja Belgia ehkä sähköpulaan

Mikäli tammikuulle osuu läntiseen Keski-Eurooppaan pitkä ja kylmä pakkasjakso, Ranska ja Belgia voivat kärsiä ajoittaisesta sähköpulasta. Näin ennakoi eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöelin Entso-E tuoreessa kausikatsauksessaan.

Nämä kaksi maata saattavat joutua sähköntuonnin varaan, jos pitkään jatkuvan kylmän sääjakson lisäksi uusiutuvaa sähköä tulee niukalti ja samalla sattuu joko tuotanto- tai siirtokatkoja. Kyseeseen saattavat tulla myös ehkäisevät toimenpiteet toistuvien katkojen välttämiseksi.

- Joissain tapauksissa maat voivat joutua hakemaan jopa markkinoiden ulkopuolisia toimia tai alueellista yhteistyötä voidakseen tyydyttää paikallisen kysynnän, Entso-E toteaa katsauksessaan.

Riski voi kantaverkkojärjestön mukaan toteutua, kun päivän keskimääräinen lämpötila putoaa 5 pakkasasteeseen. Se on lähes 10 astetta tammikuun normaalia keskilämpötilaa alhaisempi, joten näin kylmän jakson toteutuminen on varsin epätodennäköistä.

- Tuollaiset olosuhteet vaatisivat järjestelmän toimintavarmuudelta, että se ohjattaisiin tiukasti lähelle operatiivista aikataulua ja että sitä tukisivat alueelliset koordinaattorit, katsauksessa sanotaan. Entso-E:n mukaan todennäköisin kylmän jakson riski osuu ensi vuoden alkuun viikolle 3.

Lähde: montelnews.com

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit