20.04.2016, kello 15.33

Talousministeri Macron brittien ydinvoimaprojektista BBC:lle:

Ranska sitoutunut Hinkley Pointin rakentamiseen

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron totesi äskettäin BBC:lle, että vaikeuksista huolimatta lähes 23 miljardin euron ydinvoimaprojekti Somersetissa on erittäin tärkeä Ranskalle ja sen 85-prosenttisesti omistamalle EDF:lle.

Sopimus Hinkley Pointin toisen ydinvoimayksikön rakentamisesta on vielä solmimatta, mutta Macron sanoi toivovansa, että allekirjoitus brittiosapuolen kanssa voisi tapahtua lähiaikoina.

EDF:n on vielä haalittava kasaan projektin rahoitus. Viime vuoden lokakuussa se sopi kiinalaisen General Nuclear Power Corporationin (CGN) kanssa, että kiinalaisyhtiö vastaa kolmanneksesta kustannuksista ja saa vastineeksi 33,5 prosenttia ydinvoimayhtiön osakkeista.

Mutta loppujen 66,5 prosentin kanssa EDF on joutunut ponnistelemaan epätoivoisesti löytääkseen niille ostajia, ja erityisongelmana on se, että Hinkley Pointin projekti ylittää nyt EDF:n markkina-arvon.

EDF:n talousjohtaja erosi maaliskuussa kustannusten nousun vuoksi ja Ranskan energiaministeri Ségolène Royale sanoi, että projektin toteutusta on lykättävä.
Mutta ministeri Macron sanoi BBC:lle Ranskan olevan täysillä projektin takana.

Kysyttäessä syntyykö sopimus, Macron vastasi että hänen näkemyksensä mukaan kyllä. Sopimus on hänestä Ranskalle ja maan sitoutumiselle ydinvoimaan elintärkeä.

Greenpeace näkee vaihtoehdot houkuttelevina

Greenpeacen johtaja John Sauven kommentoi ranskalaisministerin sanomisia toteamalla, että Emmanuel Macron sanoo yhtä brittiyleisölle ja toista ranskalaisyleisölle.

– Hän on ranskaksi ilmoittanut täysin selvästi, että mitään päätöstä ei ole tehty. Ja syytkin ovat selviä: kustannukset kasvavat, ongelmat kasaantuvat ja vastustus Ranskassa lisääntyy.

Sauvenin mukaan vaihtoehdot Hinkley Pointille alkavat näyttää entistä houkuttelevammilta – puhut sitten mitä kieltä tahansa.

Sen sijaan Britannian energiaministeri Amber Rudd sanoi, että Hinkley Pointin tuleva ydinvoimala tuottaa sähkön lähes 6 miljoonalle kotitaloudelle, varmistaa pitkän ajan energiaturvallisuutta ja luo yli 25 000 työpaikkaa.

– Se tarkoittaa taloudellista turvaa työtä tekeville ihmisille ja heidän perheilleen, Amber lisäsi.

Kuva: EDF

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit