22.01.2019, kello 11.13

Hallitus ei saa nimetyksi lupaviranomaista

Ranskan tuulivoima limboilee

Uudet tuulivoimaprojektit Ranskassa ovat olleet pysähdyksissä jo yli vuoden. Syynä on hallituksen päättämättömyys siitä, kenellä on vastuu rakennuslupien myöntämisessä.

Joulukuussa 2017 Ranskan korkein hallinto-oikeus (Conseil d’Etat) kumosi asetuksen, jolla aluejohtaja (maaherra) myönsi lupia uusien tuulivoimaloiden rakentamiseen. Mutta sen jälkeen ei ole tehty mitään korvaavaa päätöstä, jolla lupia myönnettäisiin.

- Kysymys siitä, mikä viranomainen voi Ranskassa myöntää lupia maatuulivoimaloille, on ollut limbo jo yli vuoden. Uusia ympäristölupia ei ole myönnetty ja hankkeet ovat sen takia jumissa, Euroopan tuulivoimajärjestön Wind Europen toimitusjohtaja Giles Dickson sanoo.

- Hallitus istuu päätöksen päällä, jolla se voisi palauttaa viranomaisvaltuuden ja panna pisteen pattitilanteelle, Dickson jatkaa.

Ranskan ympäristöministerin François de Rugyn kabinetista kerrotaan, että uusien tuulivoimahankkeiden hyväksyntäaste putosi 22 prosenttia vuonna 2018 verrattuna edelliseen vuoteen. Viime vuonna myönnettiin rakentamislupa 103 tuulipuistolle, joiden yhteen laskettu kapasiteetti on 1510 MW.

Lupaprosessit vievät 6-8 vuotta

Wind Europen mukaan uusien ranskalaisten maatulivoimaprojektien hallinnollinen prosessi vie tällä hetkellä 6-8 vuotta – suunnilleen tuplasti Euroopan keskivertoon verrattuna. Viime vuonna voimaan tullut EU:n uusi uusiutuvan energian direktiivi asettaa aikarajat hallintoprosesseille: 3 vuotta uusille hankkeille ja 2 vuotta lisähankkeille.

Ranska asetti viime vuoden marraskuussa julkistetussa 10-vuotisessa energiasuunnitelmassaan tavoitteen saavuttaa 35 GW:n maatuulivoimakapasiteetin vuoteen 2028 mennessä. Tällä hetkellä kapasiteettia on 14 GW. Dicksonin mukaan tavoitteet ovat “merkityksettömiä”, mikäli uudet projektit jumittuvat lupaprosesseihin.

Ranskan vuoden 2018 toisessa maatuulivoimaloita koskevassa huutokaupassa saatiin kaupattua vain 118 MW:n edestä hankkeita, kun niitä oli tarjolla 500 MW:n edestä. Wind Europen pomon mielestä Ranskan hallituksen on pikaisesti selvitettävä lupasotku, mikäli maa aikoo toimittaa EU:lle vakavasti otettavan kansallisen ilmasto- ja energiastrategian.

Lähde: EURACTIV

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Flickr

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit